Anamaria Vasile

Ce faci cu tija de la orhidee după ce au căzut toate florile: o tai sau o păstrezi?

Daca tijele de orhidee se taie sau nu dupa inflorire e o problema care naste in continuare controverse la fel de mari ca taierea tufelor de trandafiri.

Exista pareri pro si contra indepartarii tijei. Sa analizam toate posibilitatile.

1. Tijele de Orhidee se elimina complet dupa inflorire

Acest lucru va canaliza energia plantei catre dezvoltarea radacinilor. In acest fel, veti avea o planta viguroasa, cu posibilitati mari pentru o noua inflorire bogata. Dezavantajul major este ca va trebui sa asteptati destul de mult pana la inflorire, de la cateva luni pana la un an.

2. Tijele de Orhidee se taie partial, la 2 noduri de la baza spre varf

Pastrand 2 noduri, sunt sanse ca unul dintre acestea sa formeze o noua tija florala. Pentru o noua inflorire va trebui sa asteptati in jur de doua- trei luni. Dezavantajele acestei taieri sunt doua: in primul rand, e posibil ca tija noua sa nu se formeze din noduri, iar in cazul in care se formeaza, va fi mai putin viguroasa, iar florile mai putine si mai mici.

3. Tijele de Orhidee nu se taie deloc, pastrand toate nodurile

Dezavantajul este unul estetic: in cazul in care nu apare o noua tija, planta pare neingrijita.

4. Tijele de Orhidee nu se taie deloc, pastrand toate nodurile. Dezavantajul este unul estetic: in cazul in care nu apare o noua tija, planta pare neingrijita. In rest, avantajele si dezavantajele sunt aceleasi ca in cazul anterior.

Daca orhideea Phalaenopsis are frunzele zbarcite dupa ce initiaza tija florala sau are radacinile slab dezvoltate, este recomandat sa se inlature tija deoarece starea plantei se va degrada treptat in incercarea de a se reproduce. Inflorirea orhideelor oricat de incantatoare vizual poate fi, este un mod prin care plantele se reproduc; in mediul natural florile sunt polenizate de fluturi iar semintele sunt raspandite de vant.

Tija taiata poate fi pusa intr-un recipient cu apa sau intr-un ghiveci cu sol/spagnum moss. Uneori poate face ramificatii cu flori, alte ori dezvolta din nod un keiki sau poate sa nu faca nimic si sa se usuce.

Ca regula generala, taietura se face la 1-2 cm deasupra unui nod. In acest fel va asigurati ca nu este afectat. Folositi numai foarfece foarte bine ascutite, dezinfectate. Taietura trebuie facuta usor oblic, dintr-o singura miscare, in caz contrar puteti leza iremediabil tesuturile.

Taierea de jos a tijei se face la pui dupa prima inflorire sau daca planta nu are suficiente radacini si este stresata. Puii pot inflori cand au minim 3 frunze chiar daca nu au radacini suficiente. Nu ar trebui fortati sa reinfloreasca curand deoarece orhideea Phalaenopsis este cunoscuta ca poate inflori pana la moarte. Isi foloseste toata energia pentru a se reproduce in detrimentul dezvoltarii.

Unele persoane considera ca este mai bine sa se taie tija de jos dupa fiecare inflorire pentru a putea avea o urmatoare inflorire bogata, insa numarul de flori pe care planta poate sa-l dezvolte este in stransa legatura cu dezvoltarea radiculara, lumina primita, caracteristile genetice si expunerea la diferentele de temperatura necesare. Este adevarat ca cei care doresc o inflorire rapida o vor obtine din ramificatii fiindca acestea se dezvolta mai repede. Cresterea unei noi tije prin comparatie dureaza putin mai mult timp.