Anamaria Vasile

Ce raspund romanii la intrebarea: Cine sunt Adam si Eva?

Adam si Eva au fost primii oameni potrivit religiilor iudaice, islamice si crestine, si toti oamenii au iesit din ei. Dupa cum este afirmat in Biblie, Adam si Eva au fost creati de Dumnezeu pentru a avea grija de creatia Lui, pentru a popula pamantul si a avea relatie cu El. Pana si numele lor vorbesc despre rolul lor. Adam vine din evreescul “adomah” si inseamna “om”. Eva este din cuvantul evreiesc pentru “viata”. Istoria biblica completa despre Adam si Eva poate fi gasita de la Geneza 1:17 pana la Geneza 5:5.

Multe din ideile noastre preconcepute despre Adam, Eva si Gradina Edenului vin din poemul epic al lui Milton “Paradisul pierdut”, publicat in 1667. El a luat relatarea din Geneza si a extins-o mult folosindu-si flerul creativ. Milton si-a pus la contributie imaginatia pentru a crea “in spatele scenelor” conversatii cu Dumnezeu, Satan si diferiti ingeri. Adaugirile lui la naratiunea din Geneza au patruns in cultura noastra si i-au facut pe multi oameni sa creada gresit ca povestirea lui Milton este gasita in Biblie.

Adam si Eva: Gradina Edenului

Adam si Eva au fost primii gradinari. Ei au locuit in Gradina Edenului, un loc desavarsit fara spini si buruieni, unde vegetatia rodea usor. In Geneza 2:15-20 gasim ca Dumnezeu i-a zis lui Adam sa cultive gradina, sa o pazeasca, sa dea nume animalelor, sa manance din roadele gradinii cu exceptia pomului cunostintei binelui si a raului.

Adam si Eva: Primii Parinti

Adam si Eva au fost primii parinti. Religiile iudaica, islama si crestina sustin ca toti oamenii sunt descendentii lor. Potrivit traditiei iudaice, Adam si Eva au avut cincizeci si sase de copii. Acest lucru era posibil, in parte, pentru ca Adam a trait pana la 960 de ani. Unii oameni de stiinta cred ca lungimea duratei vietii din acea vreme se datora unui strat de vapori in atmosfera. Acest lucru a facut mediul de pe pamant mult mai propice vietii umane si a crescut durata vietii. Acesti cercetatori cred ca stratul de vapori a fost distrus in timpul Potopului si a facut ca mari cantitati de apa sa acopere pamantul.

Adam si Eva: Primii Oameni care nu-L Asculta pe Dumnezeu

Adam si Eva au fost primii oameni care au facut ceva gresit. Asa cum este spus in Geneza 2:16-17, Dumnezeu i-a zis lui Adam ca este liber sa manance din orice pom din gradina in afara pomului cunostinei binelui si a raului. Dumnezeu i-a zis ca va muri in ziua in care va manca din el. Nu stim ce fel de fruct a avut pomul acesta.

Milton a introdus ideea ca acesta era mar. Mai tarziu, Eva a fost amagita de Satan care i-a vorbit printr-un sarpe, si a mancat din pomul interzis. Apoi i-a dat si lui Adam care a mancat stiind ca face un lucru rau. Fiindca n-au ascultat ceea ce Dumnezeu le-a spus explicit si au ales sa-l creada pe Satan, ei au experimentat moartea spirituala iar curand dupa aceea si moartea fizica. Dumnezeu i-a izgonit din gradina. Adam si Eva au pacatuit punandu-si dorinta deasupra a ceea ce le-a poruncit Dumnezeu. Prin actul acesta a intrat pacatul in lume.

Obtinerea recoltei nu a mai fost usoara. Spinii si buruienile au facut semanarea si secerisul o munca grea. Barbatii au inceput sa munceasca din greu pentru a avea hrana. Femeile nasc in mari dureri. Animalele au devenit periculoase si carnivore.

Adam si Eva: Sfarsitul istoriei?

Acesta este sfarsitul istoriei despe Adam si Eva? I-a izgonit Dumnezeu pe Adam si pe Eva din gradina fara sa le ofere o cale prin care sa-si repare relatia cu El? Sau a facut Dumnezeu o cale prin care pacatul oamenilor sa fie iertat? Cum iti poate afecta astazi viata ceea ce crezi despre Adam si Eva?

Daca crezi ca Adam si Eva au fost creati de Dumnezeu si nu L-au ascultat aducand pacatul in lume, te face acest lucru pacatos? Daca da, cum iti schimba el modul in care te privesti pe tine insuti? Dar modul in care Il privesti pe Dumnezeu? Relatia ta cu El? Acestea sunt intrebari vitale care au nevoie de raspuns, deoarece conduc la probleme fundamentale ale vietii.