Anamaria Vasile

Ce se intampla in corpul tau atunci cand te infometezi ca sa slabesti

Dintre toate dietele pe care alegi sa le tii, cea care presupune sa te infometezi este cea mai nociva pentru organism. Chiar daca auzi multe vedete spunand ca se infometeaza pentru a slabi si a arata bine, nu este cazul sa le urmezi exemplul, intrucat infometarea poate avea efecte negative uriase asupra corpului tau.

Pe termen scurt, infometarea te ajuta sa slabesti si sa ajungi la greutatea dorita, dar te-ai intrebat vreodata ce se intampla in organism in timpul acestei cure drastice?

Organismul si incercarile lui de a face fata infometarii

Pentru a functiona normal, organismul uman are nevoie de nutrienti. Acestia din urma se impart in 2 mari categorii: macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi, fibre) si micronutrienti (vitamine si minerale). Alimentele sunt principala sursa de nutrienti, necesari pentru mentinerea metabolsimului la cote optime si pentru functionarea corespunzatoare a organelor.

In timpul infometarii, organismul tau este privat de nutrienti, ceea ce duce incet, incet, la formarea carentelor. Dar, pana acolo, organismul trece printr-o etapa de soc, in care incearca sa supravietuiasca doar cu ceea ce are la dispozitie, adica depozite adipoase si masa musculara.

Pentru a avea energie in continuare, organismul incepe sa arda atat grasimi, cat si masa musculara, insa rata metabolica scade mult, deoarece nu exista un combustibil care sa alimenteze organismul.

Infometarea si efectul Yo-Yo

Cum organismul arde testut adipos si masa musculara pentru energie, mai mult ca sigur vei observa o slabire accentuata. Ce se intampla imediat ce ajungi la greutatea dorita? Revii brusc la alimentatia obisnuita, avand siguranta ca nimic rau nu se poate intampla.

Supus privarii de substantele esentiale, organismul reactioneaza promt la alimentele pe care le primeste din nou. Infometat, el va incepe sa stocheze noi si noi depozite adipoase, ca masura de aparare impotriva unei noi infometari.

Acest proces este cunoscut sub numele de „efect Yo-Yo”, deosebit de periculos atat asupra siluetei, cat si asupra psihicului tau.

Efectele negative ale infometarii

Deshidratarea – chiar daca suplimentezi aportul de apa, pentru a-l suplini pe cel de alimente, acest lucru nu inseamna ca esti ferita de deshidratare. Tine cont ca o buna parte de lichide provine tocmai din alimentatie, iar odata ce tai aceasta portie, organismul tau ii va resimti lipsa si va actiona pe masura.

Oboseala si slabiciunea fizica – asa cum o masina nu porneste de pe loc daca nu are combustibil, asa nici organismul tau nu poate functiona normal atunci cand il privezi de hrana. Oboseala si slabiciunea fizica, incapacitatea de a te concentra asupra sarcinilor, imposibilitatea de a depune un efort intelectual, toate acestea sunt urmari ale infometarii.

Slabirea sistemului imunitar – vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru intarirea sistemului imunitar al organismului. In lipsa lor, vei fi vulnerabila in fata bolilor si poti dezvolta anumite afectiuni periculoase, cum ar fi bolile la stomac.

Tulburari de alimentatie – infometarea, mai ales cea pe termen lung, poate duce la declansarea tulburarilor de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia.

Pierderea masei musculare – organismul se hraneste cu masa musculara in timpul infometarii, ceea ce face ca odata ce revii la alimentatia obisnuita sa stochezi si mai multa grasime decat inainte.

Incetinirea metabolismului – infometarea afecteaza productia hormonilor tiroidieni, ceea ce duce la i incetinire a metabolismului.