Anamaria Vasile

Cea mai draguta si amuzanta cearta dintre Tata si Fiica

Relatia tata – bebelus: moduri de apropiere

Legatura sau relatia dintre tatic si bebelus poate fi consolidata la fel de usor si rapid precum cea dintre mamica si copil,

care este considerata unica si innascuta. Poate ca taticul nu naste bebelusul, nu poate sa il alapteze si nu are avantajele pe care mamica le are in relatia cu bebe, insa poate recupera

mult teren prin cateva metode simple de a se apropia de bebelus si de a consolida relatia afectiva cu el!

Implicarea totala in sarcina si comunicarea cu “burtica”

Taticul trebuie sa inceapa sa consolideze relatia cu bebelusul inca din sarcina. Poate sa cante sau sa citeasca povesti burticii mamicii, sa ii mangaie burtica si sa vorbeasca constant cu fatul,

astfel incat bebe sa invete sa recunoasca nu doar vocea mamicii, care rezulta in mod firesc, ci sa se familiarizeze si cu cea a taticului.

Implicarea totala in sarcina – prezenta lui la ecografii, consultatii, cursuri prenatale – contribuie la crearea relatiei afective cu bebelusul.

Prezenta la nastere

Un alt mod de a intari si mai mult legatura emotionala dintre bebe si tatic este ca acesta din urma sa participe la nastere.

Se cunoaste deja faptul ca primul contact dintre mama si bebelus dupa nastere este esential pentru intarirea relatiei emotionale dintre ei. Nu ar strica sa se imparta acest moment si cu taticul, astfel incat si acesta sa aiba de castigat din atasamentul afectiv natural care apare imediat dupa venirea pe lume a micutului.

Lasa-l si pe tatic sa il tina putin in brate dupa nastere, pentru ca bebe sa se obisnuiasca si cu mirosul lui si sa se simta, inca din primele momente, in siguranta in preajma lui.

Puterea atingerilor si a mangaierilor

Este important ca taticului sa nu ii fie teama sa tina bebelusul in brate, sa il mangaie si sa aiba grija de el, chiar din primele zile dupa nastere.

Specialistii sustin ca atingerile si contactele dese dintre tatic si copil contribuie la formarea relatiei dintre ei. Taticul poate sa il tina in brate, sa il legene, sa se joace cu el aducandu-l cat mai aproape de chipul lui etc.

Contactul piele pe piele este la fel de important in consolidarea relatiei dintre tatic si copil, precum ajuta mamica in dezvoltarea atasamentului afectiv cu bebelusul.

Hranirea si ingrijirea bebelusului

Chiar daca taticul nu poate alapta bebelusul, nu inseamna ca nu poate sa il hraneasca niciodata.

Este important sa il lasi pe tatic sa ii dea frecvent copilului sa pape cu biberonul. Nu este nevoie sa ii pui lapte praf in biberon. Poti pune in el chiar lapte matern, prin mulgerea sanilor si colectarea laptelui in recipiente speciale.

Alte modalitati prin care taticul poate lega o relatie emotionala solida cu bebelusul, dincolo de hranit si atingeri, este ingrijirea lui. Este recomandat ca mamica sa il lase pe tatic sa schimbe cat mai des scutecele bebelusului, sa ajute la baita, sa il adoarma si sa se joace cu el.

Cu cat petrece mai mult timp cu el si il ingrijeste, cu atat bebe se va apropia mai mult de el si relatia dintre ei se va dezvolta natural si rapid.

Dovezile de dragoste si afectiune

Dincolo de grija taticului pentru sanatatea si siguranta bebelusului, micutul trebuie sa simta si dragostea sau afectiunea acestuia.