Anamaria Vasile

Cei mai mari tauri din lume

Cei mai mari tauri din lume! Costă mai mult ca o mașină de lux și cântăresc aproape 2 tone. Nu credeai că pot exista astfel de animale

Nici noi nu am crezut ca exista asa ceva, dar taurul asta este mai mare decat orice ai vazut vreodata. Convinge-te urmarind video-urile de la finalul articolului.

E cel mai mare taur din lume si printre primele rase descoperite vreodata! Taurul Chianina din Italia este una dintre cele mai renumite rase la nivel mondial pentru calitatile lui impresionante. In prezent este crescut pentru carne iar istoria lui incepe acum 2200 de ani in Toscana de astazi.

Pana tarziu in anii 1970 acesti tauri uriasi si cu o putere uluitoare au fost folositi fara probleme pentru muncile agricole. Dupa al Doi-lea Razboi Mondial rasa Chianina a devenit una internationala si a inceput sa fie crescuta in mai multe locuri din lume precum China sau Rusia.

Rasa Chianina este in prezent omologata ca fiind cea mai inalta si cea mai grea rasa de tauri din lume. Taurii ajunsi la maturitate masoara in medie 1.8 metri in inaltime si pot ajunge in unele cazuri si la 2 metri fara probleme. De asemenea nu este neobisnuit pentru tauri sa depaseasca 1,600 kilograme.

Taurul Donetto din rasa Chianina detine in prezent recordul pentru cel mai mare taur din lume cu o greutate de 1.740 de kilograme. Ca sa va dati seama cat inseamna de mult trebuie spus ca o vaca normala nu depaseste mai mult de 800-900 de kilograme. In prezent animalele sunt crescute pentru carne iar dupa doar 16-18 luni de zile ajung sa depaseasca 700 de kilograme.

The Field Marshall este cel mai mare taur din lume si continua sa creasca. In varsta de opt ani, animalul s-a ingrasat de la inceputul anului 136 de kilograme si a ajuns sa cantareasca acum 1.670 de kilograme. The Field Marshall are si o inaltime pe masura: 2,03 metri. „Desi este imens, Marshall este foarte bland”, sustine proprietarul animalului, fermierul britanic Arthur Duckett.

EXISTĂ ȘI ÎN ROMÂNIA

În ultimii ani, rasele de bovine din străinătate sunt din ce în ce mai agreate de fermierii românii deoarece acestea produc mai mult lapte sau dau carne de calitate. Astfel, au apărut centre în care sunt aduşi tauri de rasă din străinătate pentru reproducere.

Un exemplu în acest sens este o ferma din Craiova (Semtest Craiova) unde sunt crescuţi 15 tauri din rase precum Albastru Belgian, Charolaise, Angus, Limousine, Piemontese, Holstein sau Simmental pentru a obţine material seminal pentru vacile din România. Astfel, un taur ajunge să dea la o recoltare între 350 şi 450 de doze de material seminal, ceea ce înseamnă că, anual, ajunge să producă între 25.000 şi 30.000 de doze. Cu această cantitate de material seminal pot fi însămânţate peste 15.000 de vaci, anual. O doză de material seminal porneşte de la 10-25 de lei şi poate ajunge la 180 de lei.

Un astfel de taur poate fi achiziţionat cu câteva mii de euro. Preţul unui exemplat poate porni de la 10.000 de euro şi poate ajunge la 100.000 de euro, depinde foarte mult de valoarea genetică a acestuia.

Un exemplar impresionant este taurul din rasa Albastru Belgian datorită musculaturii lui. Un taur din această rasă în vârsta de un an poate ajunge la 600 de kilograme. La Craiova, un exemplar care a ajuns la 4 ani şi jumătate şi cântăreşte 1.100 de kilograme. Deorece are o musculatură ieşită în evidenţă, mulţi ajung să spună ca este hrănit cu steroizi, însă dieta lui este asemănătoare cu a unui taur obişnuit. El mânâncă 6 kg de furaj concentrat, 10 kg de fân şi 2-3 kg de paie.