Cu toții încercăm să minimizăm cantitatea de toxine care ne intră în corp. Mâncăm mai sănătos, bem apă purificată, realizăm chiar și programe de detoxifere. Ceea ce însă puțini oameni conștientizează este cantitatea de toxine pe care o absorbim prin piele.
Iar săpunul, unul dintre cele mai folosite produse pe parcursul unei zile conține numeroase chimicale suspecte, vopseluri, arome, substanțe despre care nici nu știm că ar trebui să ne ferim. Așa că dacă doriți să minimizați expunerea la aceste toxine ascunse, ar fi bine să optați pentru săpunuri naturale.
Multe persoane au pielea sensibilă și nu reacționează deloc bine la săpunurile din comerț. Cu ajutorul unui săpun natural putem reduce și chiar preveni o multitudine de probleme ale pielii cauzate de ingredienții chimici iritanți.
Săpunurile naturale au ingredinete care nu au fost produse cu ajutorul ierbicidelor, fertilizatorilor chimici sau pesticidelor, multe dintre acestea recunoscute ca fiind cancerigene. La fel ca și în cazul alimentelor, atunci când achiziționăm produse cosmetice trebuie să știm să citim etichetele.
Asigurați-vă că ingredientele sunt 100% naturale și vin din surse naturale. Cele mai obișnuite ingrediente dintr-un săpun natural sunt: uleiul de cocos, de măsline, avocado, shea, laptele de capră și cocos, uleiurile esențiale, untul de shea african plus multe plante medicinale: mușețel, lavandă, gălbenele.
Majoritatea săpunurilor comerciale au scos toate elementele bune din procesul de producție și au înlocuit aceste ingrediente cu agenți spumanți artifiali, coloranți și chimicale puternice. Astfel de produse, care mai degrabă ar trebui numite detergenți sunt rele nu doar pentru piele, dar și pentru mediu.
„În săpunurile comerciale glicerina care se produce în timpul procesului de saponificare este înlăturată. Glicerina este o substanță extrem de profitabilă, care este de obicei vândută companiilor care produc loțiuni și creme, de care pielea acum uscată de săpunurile dure, are atât de multă nevoie.
Săpunurile antibacteriene conțin de multe ori triclosan, un chimical toxic recunoscut drept cancerigen. Utilizarea frecventă a unor astfel de produse va avea ca rezultat depozitarea acestor toxine în grăsimea din corp sau chiar în creier, iar acumularea acestora în organism conduce cu siguranță la boli’, explică Mihaela Jarai, fondatoarea unei firme de produse cosmetice naturale.
Și în cazul săpunului natural există diferite modalități de producție. În principiu acesta se poate realiza prin topire (pe bază de glicerină și de cele mai multe ori transparent), prin metoda la cald sau la rece.
Prima variantă ar trebui să o evitați, iar diferența dintre ultimele două este că metoda la cald folosește căldura după procesul de saponificare, iar metodă la rece nu. Desigur că presarea la rece este cea mai bună metodă pentru săpunurile de calitate deoarece este un proces lent care păstrează active proprietățile ingredientelor.
Atunci când alegeți săpunul uitați-vă cu atenție să nu conțină coloranți artificiali și parfum, pentru că acestea sunt chimicale sintetice. Dacă vreți un miros plăcut puteți cumpăra săpunuri pe bază de coloranți și uleiuri esențiale naturale.
Un alt ingredient pe care ar trebui să-l cautați în săpunurile naturale este bentonitul, folosit pentru a crește clăbucul și recunoscut pentru proprietățile detoxifiante, deoarece se leagă de toxine și le scoate din corp.