Anamaria Vasile

După ce vei citi asta nu vei mai merge NICIODATĂ cu mana goala in vizită

VIZITA LA PRIETENE

„Nu tin cont de nicio regula de eticheta atunci cand imi vizitez prietenele, iar pe ele nu pare sa le deranjeze. In plus, as putea parea ridicola, nu?”. Sigur ca nu…

Dovezile de educatie si politete nu sunt niciodata ridicole, insa e adevarat ca trebuie sa te adaptezi la circumstantele vizitei.

hiar si atunci cand mergi in casa celei mai bune prietene, trebuie sa faci gestul de a te descalta la intrare. Daca ti se face semn sa ramai incaltata, nu mai insista – pentru unele gazde, faptul ca te descalti atunci cand intri e considerat o jignire.

In cazul in care ai facut un obicei din a-ti vizita prietena in fiecare sambata dupa-amiaza, sa zicem, e bine sa nu vii cu mana goala daca va relaxati la o bautura in timpul povestirilor – ori aduci bautura, ori ceva de rontait.

VIZITA LA RUDE

„De fiecare data cand merg cu mama in vizita la rudele noastre in varsta, ma plictisesc teribil si incerc sa-mi fac de lucru cu telefonul.”

Chiar daca persoanele la care mergi in vizita iti sunt rude, nu inseamna ca te vor cruta de o eticheta inadecvata – cu atat mai mult vor duce vorba despre lipsa ta de interes si comportamentul nepotrivit.

Nu e usor sa intretii o discutie despre micsorarea pensiilor si nerusinarea politicienilor, dar incercarile, chiar si stangace, vor face o impresie mult mai buna decat tacerea si privirile plictisite.

Asadar, abtine-te sa pui mana pe telefon pe durata vizitei si participa la ceea ce se intampla, chiar si numai prin gesturi. Zambeste atunci cand e cazul si nu refuza niciodata ceea ce iti ofera gazda, pentru ca e nepoliticos.

Apoi, incearca sa mentii tonul discutiilor – nu povesti amuzata o intamplare daca pana atunci s-a vorbit despre problema de sanatate a lui „tanti Marga” sau invers –

in aceste circumstante, nu vei fi neaparat apreciata pentru incercarea de a da o nota pozitiva discutiei, ci mai degraba vei fi depunctata pentru lipsa de seriozitate.

VIZITA LA CUNOSCUTI

Imi place ca atunci cand merg acasa la cineva sa observ cu atentie decorul pentru a ma inspira si a descoperi noi moduri de a-mi aranja propria casa.

Asta poate fi enervant pentru gazda? E nepoliticos ca, in timp ce vorbiti, tu sa-ti rotesti ochii prin incapere pentru a cuprinde toate detaliile – gazda isi va imagina ca incerci sa gasesti un loc in care nu s-a sters praful sau ca ai venit cu scopul de a vizita casa, si nu omul.

De asemenea, e neinspirat sa faci comparatii cu propria locuinta si sa incerci sa-i vinzi, chiar si unei prietene, ponturi de amenajare sau mai stiu eu ce idei de aranjamente florale.

Fiecare isi decoreaza casa asa cum se simte confortabil si nimeni nu e in masura sa judeci gusturile altcuiva.

Daca iti doresti neaparat sa vezi mai de-aproape un tablou, de exemplu, cere permisiunea gazdei pentru a-l privi in voie, beneficiind astfel si de informatii suplimentare.