Anamaria Vasile

Cercetătorii au descoperit! O grupă de sânge e mai predispusă la Covid-19! Ce persoane au șanse mai mari la boală

Persoanele care au grupa de sânge A sunt mai vulnerabile la infectarea cu noul coronavirus, în timp ce oamenii cu grupa 0 prezintă o rezistență sporită în fața virusului, arată un studiu al cercetătorilor chinezi, citat de South China Morning Post.

Cercetătorii chinezi au recoltat mostre de sânge de la peste 2000 de pacienți din Wuhan și Shenzhen, pe care le-au comparat cu cele ale unor persoane sănătoase. Aceștia au descoperit că pacienții cu grupa sanguină A prezentau o rată mai mare de infecție și erau predispuși să dezvolte o formă mai severă a bolii.

Oamenii de știință au precizat că este vorba despre un studiu preliminar, însă îndeamnă guvernele și autoritățile sanitare din întreaga lume să ia în considerare diferențele dintre grupele sanguine când plănuiesc măsuri de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sau când tratează pacienții infectați.

În țara noastră, 43% dintre români au grupa A, 33% grupa 0, 16% grupa B şi 8% grupa AB, potrivit unui articol postat de Agerpres în 2015.

„Persoanele cu grupa de sânge A ar putea avea nevoie de măsuri de protecție suplimentare pentru a reduce șansele de infecție. Pacienții infectați, care au grupa sanguină A, ar putea avea nevoie de o supraveghere mai atentă și un tratament mai agresiv”, a transmis grupul de cercetători.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu grupa sanguină 0, riscul de infectare este mult mai redus, mai spun oamenii de știință chinezi într-o scrisoare publicată săptămâna trecută.

La momentul studiului, Wuhan înregistrase 206 decese provocate de Covid-19, dintre care 85 aveau grupa sanguină A, cu 63% mai mulți față de cei 52 cu grupa de sânge 0. Procentul este valabil indiferent de vârstă sau sex, precizează cercetătorii.

„Ar putea fi utilă detectarea grupei sanguine a pacienților și a medicilor, pentru a stabili măsurile optime și nivelul de risc în cazul fiecărei persoane”, mai transmit în scrisoare oamenii de știință chinezi.

Studiul a fost realizat de un grup de oameni de știință și medici din Beijing, Wuhan, Shanghai și Shenzen. Aceștia atenționează că cercetarea nu trebuie să fie folosită ca un ghid în practicile clinice.

Sursa: South China Morning Post