Anamaria Vasile

Copilul si-a eliberat dintr-o data cainele

Ce poate fi mai frumos decat prietenia dintre un copil de cativa anisori si un catel ascultator, care se plimba impreuna pe un drum pe care cu siguranta l-au mai parcurs si alta data?

Insa imediat, micutul este atras de o balta din mijlocul drumului.

Si cand vede ca se poate bucura de stropii de noroi care sar din balta, incearca sa il convinga si pe prietenul lui patruped.

Cainele nu se lasa prins in cursa copilului, insa acest lucru nu il impiedica pe baiat sa il abandoneze, pentru a continua singur distractia.

Trebuie sa te gandesti foarte bine cat de capabil si in ce masura este copilul sa aiba grija de un astfel de animalut. Cu siguranta nu vrei sa ii dai un animal de care sa ai doar tu grija.

Copiii mici au nevoie de indrumare in ingrijirea lor, de aceea trebuie sa fii sigura ca esti dispusa sa imparti responsabilitatea cu el.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare si durata de viata a animalului: hamsterii sau papagalii traiesc mai putin, pe cand pentru ingrijirea unui catel sau unei pisici este nevoie de un angajament pe termen lung.

Gandeste-te ca pasarile au nevoie de curatenie zilnica in colivie. E copilul dispus sa faca asta sau macar in majoritatea zilelor saptamanii sau nu?

Toate animalele au nevoie sa manance si sa bea apa in fiecare zi.

Cainii au nevoie sa fie scosi afara si sa fie spalati, dusi la veterinar etc.

Pisicutele au nevoie de schimbarea nisipului din litiera de 2 ori pe luna, dar trebuie curatata constant; si ea trebuie dusa la veterinar.

Bugetul disponibil

un caine sau o pisica pot fi adoptate cu usurinta din centrele special create pentru adoptii fara a da niciun banut; pe de alta parte acestia au nevoie de ingrijiri destul de costisitoare;

pestii, hamsterii sau iepurii implica finante mai mari la achizitionare, dar sunt usor de intretinut si fara costuri mari pentru mancare si ingrijire.

Personalitatea copilului

Chiar daca pare greu de crezut, trebuie sa ii iei copilului un animalut care sa se plieze pe personalitatea lui. Un pet care este potrivit pentru un copil de o varsta nu este potrivit si pentru altul, chiar daca are aceeasi varsta.

pestii, pasarile sau reptilele sunt menite sa fie mai mult observate decat atinse si mangaiate; daca micutul tau este o persoana afectiva, careia ii place sa fie imbratisat si sa imbratiseze la randul lui si este si jucaus, atunci are nevoie de un animal cu care sa poata imparti afectiune precum catelul sau pisicuta;

hamsterii sau porcusorii de Guineea au o durata de viata scurta, iar micutul tau ar putea fi nevoit sa se desparta de el mai repede decat se asteapta; daca este sensibil si crezi ca nu ar suporta o asemenea pierdere, atunci este mai bine sa te orientezi catre un pet care sa-i ofere companie mai multi ani la rand;

hamsterii, iepurii sau cainii de talie mica cu un temperament moderat sunt alegeri foarte bune pentru copiii sensibili.

Riscurile de sanatate asupra copilului

daca micutul sufera de alergii sau este predispus la acestea, atunci este bine sa ceri sfatul medicului inainte de a alege un animal;

reptilele pot fi purtatoare de bacteria salmonella si nu sunt recomandate copiilor sub varsta de 5 ani;

cainii si pisicile sunt purtatoare de paraziti intestinali care se transmit cu usurinta copiilor, daca nu sunt ingrijite cum trebuie;

pasarile pot fi purtatoare de psittacosis care poate compromite sistemul imunitar al copilului.

Decizia de a lua copilului un animalut de companie nu trebuie luata sub impulsul momentului. Gandeste-te bine si acorda-ti timp pentru a lua in calcul toate riscurile si dificultatile ce pot interveni pe parcurs.