Anamaria Vasile

Cuplul a adoptat un copil orfan nedorit de nimeni

Intr-o zi in care nimic nu parea sa fie iesit din comun, zeci de oameni au asistat la o scena extrem de emotionanta pe Aeroportul Bush din Houston.

Mai multi copii cu nevoi speciale din China au sosit sa-si intalneasca familiile adoptive, sperand din suflet ca de acum inainte vor avea parte de un camin permanent.

La fel ca celelalte mame care se aflau acolo, Audrey Shook a zarit-o pe Lucy, o fetita de 6 ani, pe care a indragit-o din prima clipa.

Intre cele doua s-a stabilit o conexiune uimitoare, primul lor schimb de replici dovedind din plin acest lucru.

„- Buna! Sunt mama!”, a spus Audrey, in timp ce Lucy parea sa ii raspunda repetand cuvantul „Mama” atunci cand a vazut-o.

Acesta este sfarsitul unei calatorii care a inceput cu mult timp in urma pentru cuplul din Texas.

„Am inceput sa ne intalnim in liceu si am stiut de atunci ca vrem sa adoptam un copil din China”, a marturisit Audrey.

Cu toate acestea, cand cuplul a primit vestea ca va avea un copil, au pus ideea adoptiei in asteptare.

Noua ani mai tarziu ei au vazut un videoclip cu Lucy si s-au indragostit pe loc de fetita care se afla intr-un orfelinat din China.

Faptul ca micuta Lucy sufera de Sindromul Down nu a reprezentat o piedica pentru cei doi, ci din contra – si-au dorit si mai mult sa ii ofere sansa la o viata mai buna.

„Intotdeauna am iubit copiii cu nevoi speciale, in special copiii cu Sindrom Down”, a spus Audrey.

Shannon Phillips, reprezentanta agentiei de adoptii care a ajutat aceasta familie sa o intalneasca pe Lucy stie cat de greu este ca acesti copii sa fie adoptati:

„Acestia sunt copii pe care nimeni nu ii doreste, ei au stat pe listele de adoptie intreaga lor viata, petrecandu-si copilaria intr-un orfelinat”.

Desi agentia solicita familiilor mai intai sa gazduiasca orfani cu nevoi speciale timp de patru saptamani, familia Shooks a fost hotarata din prima clipa.

Cuplul a demarat deja procesul de adoptie.

Noile reglementari, instituite in anul 2012, ofera solutii pentru ca anumite categorii de copii, cum este cazul celor cu parinti necunoscuti, sa poata fi mai repede adoptati. Astfel, copiii cu parinti necunoscuti pot fi declarati adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere.

„Este reglementata, de asemenea, situatia copiilor aflati in sistemul de protectie sociala, fata de care parintii manifesta dezinteres timp de un an, astfel incat acesti copii sa poata fi declarati adoptabili dupa un an in cazul cand Directia de Asistenta Sociala constata clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitati de reintegrare a lui”, a precizat avocatul contactat de noi.

O alta reglementare importanta se refera la introducerea probei ADN-ului in cadrul procedurii de incuviintare a adoptiilor unor copii care provin din relatii extraconjugale ale sotiilor.

Cine poate adopta un copil?

Potrivit Roxanei Lupu, copiii pot fi adoptati de orice persoana sau familie care a fost atestata ca apta sa adopte un copil. Totusi, in acest sens, trebuie indeplinite si cateva conditii de fond.

Astfel, cel care adopta trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul. Totodata, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantii morale si conditii materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului.

Legea nu precizeaza, insa, un cuantum minim al veniturilor ce trebuie avut in vedere.

\”Asupra suficientei veniturilor in vederea cresterii si educarii copilului se va pronunta responsabilul de caz in cadrul evaluarii sociale in vederea obtinerii atestatului de familie apta sa adopte”, a mentionat reprezentantul Lupu&Partners.

Pe de alta parte, nu pot adopta persoanele care nu au capacitate deplina de exercitiu, dar nici persoanele cu boli psihice si handicap mintal.

De asemenea, nu are drept de adoptie nici persoana care a fost condamnata definitiv pentru o infractiune contra persoanei sau contra familiei, savarsita cu intentie, precum si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri.