Anamaria Vasile

Cum îți dai seama că ai o boală de ficat. Primul semn

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu diverse probleme ale ficatului. Acest organ ne ajută la procesul de digerare al mâncării, la asimilarea substanțelor nutritive, precum și la detoxifierea organismului, iar atunci când nu funcționează în parametri normali, întreg organismul are de suferit.

Alimentația nepotrivită, precum și stresul și lipsa odihnei sunt printre principalele cauze ale dezvoltării bolilor de la nivelul ficatului, însă nu sunt singurele.
Cei care fumează, precum și cei care fac exces de alcool sunt printre cei mai predispuși să aibă probleme ale ficatului.

De asemenea, riscul crește și în cazul persoanelor care întrețin contacte intime neprotejate, dar și în cazul celor care suferă de obezitate. Și persoanele care au un indice crescut al colesterolului și al trigliceridelor în sânge sunt predispuse la boli ale ficatului.

Dacă sunt diagnosticate din timp, iar pacientul urmează tratamentul prescris de medic, pacientul are mari șanse să se însănătoșească. Lăsată netratată, afecțiunea poate duce la cancer hepatic, cunoscut popular ca ciroză.

Unul dintre primele semne care arată că ficatul nu funcționează în parametri normali este durerea abdominală inexplicabilă. Poate apărea imediat după consumul unor alimente bogate în grăsimi. Însă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru oricine. O ecografie abdominală făcută regulat, precum și niște analize de sânge pot confirma sau infirma dacă există probleme ale ficatului.

Un alt semn care trebuie să dea de bănuit este starea de oboseală inexplicabilă, chiar dacă persoana respectivă doarme suficient și nu face efort fizic intens. Această stare poate fi asociată și cu lipsa unor vitamine din organism, însă se recomandă un control amănunțit.

Greața și vărsăturile sunt alte semnale că poți avea probleme cu ficatul. Dacă nu ai consumat alimente care să îți creeze în mod obișnuit aceste stări însă acum simți greață și vărsături, poate fi un semn că ai probleme cu ficatul.

În cazul în care această stare persistă pe parcursul a mai multor zile, nu ezita să apelezi la un medic. Și mâncărimile și iritațiile pielii, precum și durerile ascuțite în spate sunt un semnal al problemelor ficatului.

Medicii recomandă analize de sânge și o ecografie abdominală anual
Pierderea apetitului și pierderea inexplicabilă de kilograme trebuie să te alarmeze, deoarece ai putea avea probleme cu ficatul sau chiar un început de diabet.

Medicii recomandă analize de sânge de cel puțin două ori pe an. Aceste analize, precum și o ecografie abdominală sunt primele măsuri care trebuie să fie luate, mai ales dacă mai sunt în familie persoane care suferă de afecțiuni ale ficatului.