Anamaria Vasile

Cum sa cureti eficient murdaria din covoare

Covorul adună în fibrele sale praf, acarieni, microorganisme, fire de păr, resturi de mâncare. Dacă nu este aspirat şi curăţat des, covorul poate fi o adevărată sursă de îmbolnăviri. Uite ce ai de făcut pentru a-ţi proteja sănătatea!

Mătură şi aspiră

Înainte de a începe munca propriu zisă, trebuie să ştii că mocheta şi covorul se mătură şi se aspiră foarte bine. Este recomandat să foloseşti un aspirator care funcţionează cu apă. Astfel, praful nu va fi absorbit şi eliminat din nou în cameră.

Însă, dacă nu ai un astfel de model de aspirator, ar trebui să fii foarte atent la sacul în care se adună praful. Acesta ar trebui să fie de unică folosinţă sau, dacă nu, măcar să fie foarte curat.

Scoate covorul pe bătător

Dacă observi că aspiratorul nu face faţă volumului mare de praf, este indicat să scoţi covorul în faţa blocului, pe bătător. În aer liber acesta se va curăţa mult mai bine, se va aerisi şi va mirosi a proaspăt.

Atenţie! Nu lăsa covorul să stea la soare. Căldura excesivă şi razele soarelui ar putea să-l decoloreze.

Periază-l cu atenţie

Covorul, după ce a fost aspirat şi aerisit, se periază cu o perie specială înmuiată într-o soluţie formată din apă şi oţet. În timpul perierii vei îndepărta firele de păr si scamele care s-au prins între fibrele ţesăturii.

Mai mult, covorul va deveni mai moale şi mai pufos, culoarea lui va fi mai puternică. Prin periere, ajuti fibrele să nu se tocească şi sa nu se subtieze. Atenţie! Nu freca foarte puternic pentru a nu distruge ţesătura!

Curăţă mocheta cu varză

Cum împrospătîm culoarea? Folosind o jumătate de varză proaspătă. Freacă bine covorul cu o jumătate de căpătână de varză proaspătă insistând în zonele care şi-au pierdut din strălucire.

Aspectul tern al covorului sau mochetei va dispărea, lăsând în urmă culorile vii.

Sarea grunjoasă împrospătează culorile

Şi sarea se foloseşte cu succes la împrospătarea culorilor. Presară pe covor sau mochetă sare grunjoasă umedă şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, perie covorul folosind o perie specială.

Ultimul pas? Aspiră covorul foarte bine! Sarea va dispăreă lăsând în urmă culori reîmprospătate.

Bicarbonatul îndepărtează mirosul stătut

Uneori covorul emană un miros stătut de parf. Presară peste el bicarbonat de sodiu şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, aspiră foarte bine!

Covoarele transformă orice casă într-un loc mai confortabil. Cât este de plăcut să calci cu picioarele goale pe un covor pufos!

Însă multe persoane sunt îngrozite, când vine vorba de curățarea lor, care este deseori dificilă și costisitoare.

Noi vă propunem să încercați câțiva compuși ieftini, care propriu-zis extrag murdăria din covoare. Simplu și rapid!

3 METODE DE CURĂȚARE A COVOARELOR

Ar fi o greșeală să spunem că unul dintre acești compuși este mai puțin eficient, iar altul dă rezultate surprinzătoare.

Puteți să-i încercați pe rând și să-l alegeți pe cel care este potrivit pentru dumneavoastră, luând în considerare toți parametrii: culoarea covorului, tipul de murdărie, rezultatul așteptat.

1. SAREA ȘI BICARBONATUL DE SODIU

Trebuie să curățați zona murdară (pata) cu un amestec de sare obișnuită și bicarbonat de sodiu. Lăsați-l să acționeze timp de 20 minute, după care pur și simplu aspirați covorul. Aceste substanțe reprezintă un mod excelent de combatere a petelor mici de grăsime. Ele sunt alese, datorită eficienței și siguranței lor.

2. OȚETUL

Dizolvați 20 ml de oțet de masă într-un litru de apă. Înmuiați o cârpă curată în această soluție și ștergeți covorul cu ea.

Peste 20 minute ștergeți covorul cu o cârpă uscată și aspirați-l. Astfel veți putea oferi covorului aspectul lui inițial.

3. FRUNZULIȚELE DE CEAI

Covoarele întunecate tot trebuie curățate. Însă compușii deschiși la culoare lasă pete pe asemenea suprafețe. Anume din această cauză merită să utilizați frunzulițele de ceai.

Infuzați frunzulițele de ceai, după care strecurați-le și răspândiți-le pe zona murdară a covorului. Așteptați până când ele se vor usca complet și adunați-le cu aspiratorul.

Vă sfătuim să renunțați la utilizarea periilor aspre. Ele nu doar distrug structura covoarelor, ci și maschează petele prin frecare și întindere în loc să le îndepărteze.

De fiecare dată, când curățați un covor, folosiți o perie moale și realizați mișcările de curățare doar în direcția fibrelor covorului.

După cum vedeți, curățenia poate să fie destul de naturală, ieftină, simplă și cu rezultate demne de admirație. Toate substanțele necesare se găsesc în dulăpiorul din bucătărie.

Testați metoda, care v-a plăcut, chiar în timpul următoarei curățenii. Povestiți-ne despre rezultatele obținute și distribuiți acest articol prietenelor dumneavoastră, care demult au renunțat la reușită în acest domeniu!