În Europa, focurile de artificii sunt la moda la nunti, rusii inventeaza tot felul de jocuri perverse, dar ce se intampla in Arabia Saudita le intrece pe toate. Imagini incredibile la o nunta din Arabia Saudita. Comentariile sunt de prisos.
Arabia Saudita este celebra pentru numeroasele restrictii impuse femeilor care nu au voie sa conduca masina, sunt supravegheate mereu de un „tutore” barbat si trebuie sa se acopere complet in negru cand ies in public.
Si nuntile de acolo sunt extrem de diferite fiindca barbatii si femeile stau in saloane separate si nu exista alcool.
Dar ca fotograf-femeie ai privilegii speciale si despre ele a povestit pentru HotNews.ro Tasneem Alsultan care a castigat una dintre sectiunile unui important concurs foto organizat de Sony.
Arabia Saudita este tara cu cea mai mare segregare dintre barbati si femei.
Acestea nu au voie sa conduca masina, nu pot lucra in multe domenii, trebuie sa fie insotite de un barbat din familie care ia pentru ele decizii importante si trebuie sa se acopere total in vesminte negre cand ies in public.
Mai mult, femeile nu au acces in multe domenii ale pietei muncii, doar 22% dintre ele lucrand si asta fiindca din 2011 se petrece o oarecare liberalizare a regulilor, iar femeile pot lucra in retail si in sectorul hotelier si pot ocupa si functii publice.
Schimbarile nu s-au produs doar fiindca o serie de femei educate le-au cerut, ci si fiindca mai-marii tarii si-au dat seama ca economia tarii cu 33 de milioane de locuitori are de suferit din cauza ca multe milioane de femei sunt excluse din piata muncii.
Schimbarile nu sunt insa suficiente. Arabia Saudita este in continuare plasata pe locul 141 din 144 de state in clasamentul Global Gender Gap pe 2016, un raport al Forumului Economic Mondial privind inegalitatile dintre femei si barbati in ce priveste participarea economica si politica, sanatatea si educatia.
Despre viata in Arabia Saudita si mai ales despre nuntile din aceasta tara a povestit pentru HotNews.ro, Tasneem Alsultan care s-a nascut in SUA, a trait si in Anglia dar s-a intors pentru a face facultatea in Arabia Saudita si a simtit pe pielea ei restrictiile impuse femeilor.
Ea spune, contrar parerilor generale din Europa de Est, ca fotografiile facute la nunti pot fi artistice si pot da nastere unor frumoase povesti in imagini.
Tasneem a facut fotografii la nunti din peste 20 de tari, din Franta si SUA, pana la India, Uruguay si tarile din Orientul Mijlociu (Egit, Qatar, Kuweit, Liban, EAU).
La unele nunti fotografiaza contra-cost, la altele nu, insa in acele cazuri obtine dreptul de a publica fotografiile.