Anamaria Vasile

Cum se face o parcare laterală ca la carte

De câte ori ţi s-a întâmplat să renunţi la un loc bun de parcare, pentru că pur şi simplu nu-ţi ieşea manevra? Cei de la CNET au realizat un tutorial video prin care-ţi arată ce puncte de referinţă trebuie să foloseşti ca să îţi iasă parcarea perfectă!

Regulile sunt utile, indiferent dacă ai terminat recent şcoala de şoferi sau, pur şi simplu, dacă vrei să-ţi perfecţionezi abilităţile de şofer.

Potrivit autoblog.md, este vorba despre un tutorial în 6 pași prin care tehnica de parcare laterală va părea floare la ureche după câteva încercări:

1. Pentru ca procedeul de parcare laterală să fie executat ca la carte, va trebui să alegem un spațiu cu minim 1.5 metri mai mare față de lungimea totală a autoturismului nostru. Putem estima această distanță prin simpla plasare a automobilului paralel locului de parcare vizat

2. Ulterior, vom opri parelel automobilul nostru, de această dată la 60-90 cm distanță laterală față de automobilul aflat în fața locului de parcare

3. Mai apoi vom realiza tehnica de mers cu spatele până în momentul în care colțul automobilului de lângă se va vedea în colțul geamului din spate al mașinii noastre

4. Odată atins acest reper, vom lua dreapta de volan și realiza manevra de mers cu spatele până când mașina se va afla la un unghi de 45 grade față de axul drumului

5. Cum unghiul de 45 grade a fost atins, urmează acum să virăm stânga pentru a parca automobilul lateral

6. Ultimul pas constă în îndreptarea roților și desigur a automobilului față de axul drumului sau a bordurii aflate în extremitate.

Şoferii începători au numeroase temeri atunci când se urcă la volan din cauza faptului că nu au suficientă experienţă şi nu ştiu ce să facă în anumite situaţii.

Cu toate că trebuie să înveţe numeroase reguli de circulaţie şi susţin un examen dur pentru a obţine permisul de conducere, lucrurile din ‘teren’ stau altfel decât cele de… chestionare.

Iată 10 trucuri pentru şoferii începători pe care nu le înveţi la şcoala auto

1. Verificaţi dacă oglinzile sunt orientate corect

Dacă oglinzile nu sunt orientate corect, apare o zonă numită ‘punctul-mort’, adică o parte din drum rămâne în afara câmpului vizual al șoferului. Evident asta poate crea situații neplăcute și chiar accidente rutiere.

Pentru a seta corect orientarea oglinzilor luați poziția normală la volan și asigurați-vă că în oglindă nu se vede practic caroseria mașinii.

2. Parcaţi maşina folosind oglinzile laterale

Pentru a evita anumite zgârieturi sau lovituri atunci când încercaţi să parcaţi maşina cu faţa la bordură, utilizaţi următorul truc: cereţi ajutorul cuiva pentru a parca la o distanţă optimă faţă de bordură şi apoi, stând în poziţia normală la volan, uitaţi-vă la poziţia oglinzii laterale faţă de bordură şi ţineţi minte.

În viitoare, această poziţie vă va ajuta să parcaţi cu faţa bordură fără ajutorul cuiva care să vă dirijeze.

Acelaşi truc poate fi folosit şi în cazul parcării paralele cu bordura. În acest caz, folosiţi poziţia ştergătoarelor.

3. Uscați plăcuțele de frână după ce treceți printr-o baltă cu apă

Dacă nu puteţi evita o baltă de pe şosea, frânaţi înainte de a intra în aceasta şi mergeţi încet, fără a schimba direcţia sau viteza de deplasare. La viteză mare, maşina poate intra în acvaplanare, fenomen care duce la pierderea controlului asupra maşinii.

Atunci când maşina părăseşte groapa cu apă, nu opriţi motorul şi nici nu acceleraţi brusc. Cel mai important este să ‘uscaţi’ plăcuţele de frânare menţinând viteza şi apăsând uşor, de mai multe ori, pe pedala de frână.

4. Urmăriţi maşinile care circulă în faţă

Pentru a evita o tamponare sau situaţia în care să rămâneţi blocaţi în trafic, urmăriţi mişcările maşinilor care circulă în faţă şi nu doar a celei din imediata apropiere.

În cazul maşinilor înalte (camioane, autobuze, autocare etc.), şoferii acestora au o perspectivă mult mai bună a drumului şi iau deciziile corecte mult mai repede decât ceilalţi.

Spre exemplu, dacă şoferul unui camion aflat în faţă schimbă banda de deplasare fără un motiv clar, s-ar putea ca în faţă să existe un obstacol şi ar fi bine să schimbaţi banda pentru a nu rămâne blocat.

5. Porniţi luminile iarna pentru a încălzi bateria

De multe ori, iarna, atunci când temperaturile scad cu mult sub 0 grade Celsius, motoarele pornesc destul de greu, iar bateria este foarte solicitată.

Un truc care ajută foarte mult la prelungirea vieţii unei baterii este acela de a aprinde luminile de întâlnire timp de un minut înainte de a ‘da la automat’.

Prin această metodă, bateria se încălzeşte şi oferă un şoc electric mult mai eficient.

6. Porniţi aerul condiţionat din când în când, chiar dacă nu este necesar

Chiar dacă în unele perioade ale anului nu aveţi nevoie de aerul condiţionat al maşinii, un truc util este să îl porniţi din când în când.

Dacă nu este folosit o perioadă îndelungată, freonul din instalaţie se poate scurge, iar furtunurile se pot usca, fapt care vă va duce direct la… service.

7. Folosiţi mereu frâna de mână, cu excepţia zilelor în care temperaturile sunt sub 0 grade

Un alt truc pentru şoferii începători se referă la frâna de mână. Aceasta trebuie folosită tot timpul, chiar şi atunci când maşina e parcată pe un loc perfect orizontal şi este băgată în viteză.

Totuşi, frâna de mână nu trebuie folosită deloc iarna, atunci când temperaturile de afară scad sub 0 grade Celsius pentru că plăcuţele de frână pot îngheţa şi rămâne astfel blocate pe discul de frână, iar plecarea de pe loc va fi foarte dificilă.

8. Dacă maşina de pe altă bandă încetineşte, ar trebui să frânaţi!

Atunci când sunteţi în trafic, iar maşina care circulă în acelaşi sens, dar se află pe o altă bandă, încetineşte, ar trebuie să frânaţi uşor, chiar dacă nu observaţi niciun obstacol în imediata apropiere.

Şoferul care circulă în faţă are o vizibilitate mult mai bună, iar motivul pentru care încetineşte ar putea fi unul care v-ar putea afectat. Spre exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni, şoferul încetineşte pentru a acorda prioritate unui pieton pe care s-ar putea să nu îl vedeţi.

Ar fi bine să încetiniţi pentru a evita un accident sau o altfel de situaţie neplăcută.

9. Nu viraţi roţile înainte de a vă pune în mişcare

Dacă viraţi roţile înainte de a vă pune în mişcare riscaţi să uzaţi foarte multe anvelopele de pe faţă şi astfel veţi fi nevoiţi să le schimbaţi mai redepe decât este cazul.

De asemenea, dacă la o intersecție urmează să virați la stânga și cedați trecerea mașinilor ce vin din față, nu întoarceți roțile înainte de efectuarea manevrei, ci doar în momentul manevrei.

Problema e că dacă vă tamponează cineva din spate, iar roțile mașinii sunt întoarse, ea va intra pe contrasens și s-ar putea produce un accident grav.

10. Învăţaţi să ‘simţiţi’ poziţia roţilor

Unul dintre cele mai periculoase obstacole pentru un şofer începător este acela de a nu ‘simţi’ maşina şi implicit poziţia roţilor.

Pentru a nu atinge bordura când încercaţi să parcați sau pentru a evita tot felul de obstacole mici de pe drum este nevoie să simțiți poziția roților.

Luați o sticlă de plastic, mototoliți-o și așezați-o pe drum în fața mașinii. Exersați călcând sticla mai întâi cu roata dreaptă, apoi cu cea stângă. Coborâți geamul pentru a auzi mai bine momentul în care călcați sticla.