Anamaria Vasile

Sufletul copilului se hrănește cu dragostea părinților

În cele mai multe familii, fiecare membru trăieşte parcă după un alt program, stă în camera lui, la televizorul lui, şi urmăreşte programului lui preferat. În opinia mea, toate aceste obiceiuri erodează sentimentul apartenenţei la o familie, legăturile dintre membrii ei şi efectele încă nici nu pot fi pe deplin evaluate.

Când ajungi să comunici mai mult la telefon cu copilul tău minor, chiar dacă are bonă, e semn că, pe lista ta de priorităţi, el nu e pe primul loc. Ştiu că protestezi – „tot ce fac, pentru el fac, să avem bani şi să ne meargă bine”. Banii sunt importanţi – în fiecare zi avem nevoie de atâtea lucruri, dar copilul nu are nevoie numai de haine, mâncare şi şcoală.

Sufletul lui se hrăneşte cu dragoste ori, pentru aceasta, are nevoie să fie cu tine. Educaţia copilului nu presupune numai şcoala – aceasta este numai partea formală, instituţională, a educaţiei lui. Educaţie înseamnă tot ce învaţă şi, de la tine, părintele său, copilul poate învăţa cel mai mult or, pentru aceasta, are nevoie să fie cu tine!

Dragostea uneste oamenii si ii face sa se simta in siguranta, plini de speranta si bucurie. Cu totii ne bucuram de dragoste, atat atunci cand o oferim, cat si cand o primim. Dar, uneori, cand viata ne ofera situatii stresante si ne simtim grabiti, anxietatea si frustrarea ocupa tot mai mult loc, uitam cum e sa iubim si sa fim iubiti. Acest lucru se intampla si parintilor, mai ales pe masura ce copilul devine mai independent si mai autonom, avand mai putina nevoie de ajutorul parintilor.
Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie sa simta ca sunt iubiti neconditionat. Exprimarea iubirii parintilor se poate face in moduri diferite, zi de zi.

Iata cateva modalitati prin care ii poti arata copilului ca il iubesti:

Treci usor peste greselile sau neintelegerile minore.

Nimeni nu poate face alegerile perfecte tot timpul, iar accidentele fac parte din viata noastra de zi cu zi. Mai ales cand vine vorba de greseli sau comportamente dificile involuntare (de exemplu, problemele de somn ale celui mic care te tin si pe tine treaz), parintii le pot trece cu vederea, pentru ca afectiunea pentru copii este mai puternica decat frustrarea sau furia.

Esti dispus sa faci eforturi sa inveti lucruri noi si sa cresti impreuna cu copilul tau

Nu exista un singur stil corect de a creste un copil sanatos si fericit. In plus, aparitia unui copil va scoate de cele mai multe ori la iveala, pentru fiecare dintre noi, problemele emotionale nerezolvate si calitatile care au nevoie de dezvoltare. Constientizarea acestora si decizia de a face eforturi concrete pentru a evolua personal sunt doua dintre cele mai importante dovezi de iubire a parintilor pentru propriii copii.

Esti mereu acolo cand este nevoie de tine.

Parintii sunt mereu acele persoane dispuse sa sacrifice totul si sa lase totul cand copilul scoate un simplu scancet. Parintii sunt mereu pregatiti, chiar daca copilul este deja adolescent sau adult la randul lui.

Dai dovada de simtul umorului.

O gluma afectuoasa poate preveni conflicte si drame emotionale, poate solutiona o cearta sau un conflict si ne poate aminti tuturor ca familia este locul unde ne simtim cel mai in siguranta si iubiti. Nu ezita sa faci glume despre tine insuti si despre propriile actiuni mai putin inspirate, sa faci haz de necaz si sa incurajezi o atmosfera destinsa in familia ta.

Il inveti pe copil abilitati de viata

Intr-o zi, copilul va parasi cuibul pe care l-ai creat. Unul din rolurile parintilor este de a-si pregati copiii sa faca acest pas atunci cand va veni ziua.

Sprijini interesele si visurile copilului.

In majoritatea cazurilor daca ceva e important pentru copilul tau, atunci trebuie sa fie important si pentru tine si sa intelegi de ce anume pentru a-i putea oferi sprijin. Iubirea parintilor se manifesta si prin atentia cu care isi observa copiii, cu respectul pe care il arata intereselor si preocuparilor lor si prin eforturile pe care parintii le fac pentru a-i ajuta pe copii sa urmeze aceste interese.

Oferi copilului imbratisari si alte gesturi de afectiune.

Atingerea afectuoasa in primii ani de viata ii ajuta pe copii sa se dezvolte fizic, dar si cognitiv si emotional. Pe masura ce copilul creste, afectiunea manifestata fizic isi pastreaza importanta, pentru o relatie apropiata si calda.

Esti dispus sa il cunosti si sa descoperi cine e.

Copilul tau te va surprinde intr-o multime de feluri. Asteptarile prea specifice („Sigur se va pricepe la matematica, seamana cu noi.”) sau prea ridicate de la copilul tau il pot face sa se simta neiubit sau neacceptat. Iubirea parintilor se manifesta si prin libertatea pe care parintii o dau copilului sa isi manifeste preferintele si sa faca alegeri, prin curiozitatea fata de gandurile si ideile lui, prin respectul fata de temperamentul lui (de exemplu, introvertit sau extravertit) si sprijinul oferit pentru ca acele trasaturi de personalitate care ii pot crea dificultati sa fie gestionate cat mai bine.

Zambesti

Un parinte care zambeste ofera deja o stralucire mediului in care copilul creste, ceea ce inseamna mai multa incredere, mai mult optimism si o stare de bine generala.

Nu ai renuntat la propriile nevoi si la propria fericire.

In numele iubirii si a sacrificiilor necesare, parintii renunta la multe lucruri care le pot face viata mai frumoasa sau mai usoara. In timp, nevoile noastre, neglijate pentru mult timp pot duce la resentimente si conflicte cu copilul sau simptome de depresie. Este normal ca in primii ani de viata, ingrijirea copilului sa dea peste cap viata parintelui, insa in timp, este posibil ca parintele sa reintroduca in viata sa si alte prioritati, care sa ii permita sa isi dezvolte propriul potential.