Atunci cand participam la preselectiile unui concurs de talente am vrea sa mergem cat mai departe in cadrul acestui concurs indiferent de ce varsta avem.
Insa pentru a face acest lucru avem nevoie de un numar cu totul si cu totul deosebit si de mult talent pe care sa il fi crescut in ani odata cu noi.
Spre exemplu batranica din clipul postat mai sus a reusit sa ii uimeasca pe jurati si pe cei prezenti in sala cu reprezentatia sa.
Daca la inceput cu totii se asteptau sa batranica sa faca un spectacol extrem de plictisitor si banal in daor cateva secunde au rams fara cuvinte cand au vazut de ce este aceasta in stare sa faca. cu siguranta merita tot respectul nostru pentru acest show.
Miscarea si muzica pot sa reduca riscul de cazaturi la batrani, deoarece duc la o postura si un echilibru mai bune, arata cercetatorii.
Studiile sunt extrem de importante, in conditiile in care la batranii de peste 65 de ani, cazaturile sunt periculoase. Fracturile apar mai des, deoarece oasele sunt fragile, iar o fractura poate tintui la pat un batran, ceea ce inseamna mari probleme si pentru el si pentru familie.
Unul din trei batrani are cel putin o cazatura dupa aceasta varsta, iar jumatate dintre acestia cad in mod repetat, arata autorii studiului, realizat in Elvetia, la Universitatea de Medicina de la Geneva, potrivit Science Daily.
Cel mai des, batranii cad in timp ce merg, si nu daca efectueaza miscari complicate. Studiul realizat pe 134 de batrani care au facut exercitii fizice pe muzica timp de o ora pe saptamana, dificultatea exercitiilor crescand treptat, arata ca se poate imbunatati echilibrul si coordonarea miscarilor la batrani.
Spre exemplu, mersul pe ritm de muzica de pian poate reduce riscul de cazaturi,
Stimate doamne, îngrijiţi-vă şi faceţi-vă frumoase!
Îmbrăcaţi-vă frumos, nu doar când ieşiţi în lume, ci şi acasă, pentru dvs. şi pentru familia dvs. Este un lucru foarte important pentru sentimentul propriei valori. Pur şi simplu, nu trebuie să abandonaţi cursa.
Întâlnim mereu oameni care nu-şi mai leagă şireturile de la pantofi, iar acasă poartă haine jerpelite. Pe măsură ce îmbătrânim, tindem să nu ne mai acordăm suficientă atenţie, aşa că nu e de mirare dacă nici ceilalţi nu ne mai găsesc atrăgătoare.
Dacă simţiţi că alunecaţi pe panta delăsării, obligaţi-vă să reveniţi la normal.
Şi dacă vi se pare greu, faceţi un plan şi scrieţi fiecare punct în parte pe o foaie mare de hârtie şi puneţi foaia undeva, la vedere. Scrise mare, frumos, pe o foaie frumoasă, va fi mai uşor să le respectaţi.
Mergeţi din când în când la coafor, aranjaţi-vă părul sau tundeţi-l frumos. Şi dacă faptul că e cărunt vi se pare că vă îmbătrâneşte, vopsiţi-l. Mai important este, însă, să-l îngrijiţi ca lumea.
Periaţi-l în fiecare zi, mai întâi cu o perie de sârmă şi pe urmă cu una din păr. Uneori, când vorbiţi la telefon, profitaţi, periindu-vă părul, pe toată durata convorbirii. Şi nu uitaţi: peria trebuie spălată o dată la câteva zile.
Centrul vieţii
La bătrâneţe, centrul vieţii se deplasează tot mai mult spre familie, spre partener, spre cămin. Lucru absolut firesc, deşi, uneori, asta ne creează probleme şi avem impresia că nimeni nu mai are nevoie de noi.
Amintiţi-vă, atunci, de vremurile când aţi avut pe umeri responsabilitatea copiilor şi a slujbei şi sigur vă va ajuta. Iar acum, aveţi timp pentru absolut orice: să vă plimbaţi, să citiţi o carte, să staţi la soare.
Îndreptaţi-vă toată grija asupra dvs.: îngrijiţi-vă trupul şi, bineînţeles, sufletul. Oferiţi-vă o cremă mai bună, o carte interesantă sau o bluză frumoasă. Mergeţi la restaurant sau la cinema.
Toate acestea vă vor întineri, rapid, cu mulţi ani. Şi încă un sfat: nu purtaţi culori prea mohorâte şi închise. Purtaţi ce vă stă bine, inclusiv materiale cu dungi, cu pătrăţele şi flori. Ceva care să vă schimbe starea sufletească. Luptaţi-vă cu mohoreala. Chiar dacă sunteţi bolnave, alegeţi o pijama de culoare deschisă şi vă veţi simţi imediat mai bine.
Prietenii şi timpul liber
* La o vârstă înaintată, prietenii buni şi cunoscuţii devin foarte importanţi. Încercaţi să vă apropiaţi şi de persoane mai tinere şi să păstraţi contactul cu ele. Sunt vesele şi dăruiesc optimism *
Extrem de mulţi semeni bătrâni nu mai au niciun contact cu cineva. Nici măcar cu vecinii nu se salută sau o fac pe fugă. Ai zice că singura lor preocupare este să aştepte moartea. Sunt singuri şi resemnaţi, umblă jerpeliţi, cu capul mereu în pământ.
Şi vorbesc de rău pe alţii, pentru a avea o scuză că-i resping şi că ei sunt singuri. Sigur, fiecare om îşi are firea şi hibele lui, dar cu toţii avem nevoie de bunăvoinţa celorlalţi, mai ales când îmbătrânim.
Pur şi simplu, viaţa e mai uşoară alături de prieteni şi cunoscuţi. O ceaşcă de cafea sau câteva cuvinte schimbate în faţa porţii fac fiecare zi mai „prietenoasă”.
Dar pentru asta trebuie să facem şi noi un mic efort, să arătăm bunăvoinţă şi să zâmbim. Nimic nu apropie mai repede oamenii decât zâmbetul.
Interese comune
Este, de asemenea, important, să vă găsiţi un hobby sau să vă intereseze anumite subiecte. În felul acesta, veţi găsi mai uşor oameni cu care să schimbaţi idei şi împreună cu care să vă bucuraţi de viaţă.
De exemplu, preocuparea pentru animale, participarea la activităţile sociale ale bisericii, pelerinajele, excursiile colective, pot fi punctul culminant al unei zile sau al unei săptămâni.
Mulţi vârstnici participă la mici excursii în grup, la cules de plante medicinale, există asociaţii care se ocupă în mod special de pensionari.
Când sufletul e tânăr, chipul arată la fel
Dacă vă simţiţi prea singuri, procedaţi pas cu pas, fără a vrea să obţineţi totul dintrodată. Un început poate fi, de pildă, să vă salutaţi, cu amabilitate, vecinii, şi să schimbaţi câteva vorbe cu ei. Mai târziu, îi puteţi invita la o cafea.
Pentru legarea unei prietenii e nevoie de timp. Dacă încercaţi să precipitaţi lucrurile, s-ar putea chiar să obţineţi efectul contrar. Pe măsură ce îmbătrânim, unele lucruri merg din ce în ce mai încet, de aceea este important să vă faceţi prieteni din timp.