Anamaria Vasile

Chifteluțe de cartofi cu usturoi și verdeață. Sunt delicioase, pot fi preparate pentru toate gusturile, coapte sau prăjite

De-a lungul unui an avem mai multe perioade în care ținem post. Și atunci majoritatea oamenilor au impresia că nu prea avem multe șanse să mâncăm ceva gustos și sățios.

Dar acest lucru nu este chiar adevărat. De fapt, avem mult mai multe variante de produse alimentare potrivite în timpul postului. Combinațiile pe care le putem obține în această perioadă sunt chiar delicioase.

Te poți convinge astăzi cu ajutorul acestei rețete de chifteluțe de cartofi. Acestea sunt foarte gustoase și hrănitoare. În plus le vei putea mânca și în restul anului.

Pentru că cel mai probabil îți vor fi pe plac și nu vei simți că le mănânci din lipsă de alte combinații alimentare.

Vei avea nevoie de 7 cartofi mai mari pe care să îi fierbi și după aceea să îi dai prin răzătoare. De doi morcovi cu care să procedezi la fel, de o legătură dee ceapă verde, de o legătură de pătrunjel proaspăt sau de mărar pe care să o toci cât mai mărunt.

De sare și de piper pentru asezonat pentru gust, dacă vrei poți folosi chiar și puțin cimbru uscat, de trei căței de usturoi pe care să îi cureți și să îi pisezi, de 50 de grame de pesmet și de suficient pentru prăjit.

Pune împreună cartofii și morcovii să fiarbă, dar fără să ii cureți de coajă. După ce au fiert trebuie să îi lași să se răcească. După aceea curăță toate legumele de coajă și trece-le printr-o răzătoare.

Într-un vas amestecă morcovii și cartofii cu legătura de verdeață aleasă, tocată mai mărunt. Pune sare și piper după gust. Pune pesmetul mărunțit, udturoiul curățat și pisat.

Amestecă cât mai bine toate ingredientele ca să poți să formezi chifteluțele. Le poți da orice formă vrei: plate sau rotunde, sub formă de biluțe.

Dacă ai ales să-l folosești, acum este momentul potrivit să pui și cimbrul uscat. Dacă simți nevoia, le mai poți trece încă o dată prin vassul cu pesmet.

Pune puțin ulei într-o tigaie foarte bine încinsă, și întoarce chifteluțele pe toate părțile, doar până când acestea se rumenesc pe fiecare dintre părți. După ce lee-ai făcut pe toate, și pune-le pe un șervețel de hârtie care să le poată absorbi tot excesul pe ulei.

Dacă vrei o variantă mult mai sănătoasă a acestor chifteluțe, poți renunța la tigaie și le poți pune într-un cuptor.

In ciuda popularitatii raspandite a cartofului in zilele noastre, pe vreumuri acesta era considerat necomestibil si chiar otravitor.

Se spune adesea ca pentru a obtine o cantitate adecvata de vitamine si minerale, dieta trebuie sa contina o varietate cat mai mare de fructe si legume colorate: „cu cat exista mai multa culoare, cu atat mai bine”.

Dar, in ceea ce priveste cartofii, filosofia este incorecta. In multe cazuri, daca un aliment este lipsit de culoare este lipsit si de substantele nutritive necesare. Cu toate acestea, cartofii dovedesc contrariul.

Cartoful este subevaluat in termeni de beneficii nutritionale. Avand in vedere interesul crescut fata de alimentele cu un continut scazut de carbohidrati, cartoful a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand pentru multe persoane impresia ca trebuie eliminat complet din dieta.

Ceea ce multe persoane nu stiu este ca aceasta leguma contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care alunga bolile si aduc beneficii sanatatii.

Valori nutritionale

Un cartof de marime medie contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartofii ofera si fosfor, niacina, acid folic si zinc.

Spre deosebire de produsele care contin cartofi procesati ( cartofii prajiti si chipsurile), cartofii neprocesati au un continut scazut de sodiu. Cartofii contin si un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajuta organismul sa transforme glucoza in energie.

Unele dovezi arata ca acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlarea glucozei din sange, ceea ce imbunatateste vasodilatatia si protejeaza pacientiidiabetici de retinopatie. De asemenea, acesta ajuta la conservarea creierului si a tesuturilor.

BENEFICII

Consumul de fructe si legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de dezvoltare a numeroase afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obsezitate, diabet, boli de inima si mortalitate generala.

Sanatatea oaselor

Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.

Fierul si zincul joaca roluri cruciale in producerea colagenului. Desi fosforul si calciul sunt foarte importante in structura osoasa, echilibrul dintre cele doua minerale este necesar pentru o buna mineralizare a oaselor- consumul unei cantitati mari de fosfor, dar prea putin calciu poate duce la pierderea masei osoase.

Tensiunea arteriala

Mentinerea unui aport scazut de sodiu este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta. In plus, potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala.

Sanatatea inimii

Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii.

Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima.

Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Cand aceasta se acumuleaza in organism, poate afecta vasele de sange, provocand probleme cardiace.

Inflamatia

Colina, regasita in cartof, este un nutrient foarte important, care ajuta in problemele cu somnul, miscarea musculara si cu memoria.

Aportul de fructe si legume din cartofi este asociat cu un risc scazut de aparitie al cancerului colorectal.

Digestie

Datorita continutului ridicat de fibre, cartofii ajuta la prevenirea constipatiei si ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos.

Gestionarea greutatii

Fibrele regaiste in cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanti in gestionarea greutatii.

Metabolismul

Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina B6, care joaca un rol vital in metabolism, prin transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi

Pielea

Colagenul, sistemul de sprijin al pielii, se bazeaza pe vitamina C ca un nutrient esential care lucreaza in organism ca un antioxidant, pentru a ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de soare, poluare si fum.