Există multe mituri istorice și superstiții despre mâncare. Una dintre aceste superstiții are legătură cu murele, despre care se spună că nu trebuie consumate după o anumită dată a anului. Ei bine, după data de 30 septembrie, se spune că murele nu mai sunt consumabile, că sunt otrăvitoare, sau chiar mai rău. În fața ta va fi doar ghinion dacă vei mânca mure în luna octombrie, să spunem.
Această superstiție a fost legată de Arhanghelul Mihail care l-a alungat pe Lucifer din Rai, iar acesta a aterizat pe un arbust de mure, blestemându-le să nu mai fie comestibile după data de 30 septembrie.
În ceea ce privește ouăle, nici ele nu scapă de superstiții. Există un mit care spune că atunci când spargi un ou trebuie să îl spargi de alt ou, sau o vrăjitoare va veni să colecteze cojile, va construi o barcă și va face să vină o furtună imensă pe mare.
Se mai spune că dacă nimerești un ou care are două gălbenușuri, vei avea gemeni. Unii fermieri puneau coji de ouă în pământ pentru a avea noroc la următoarea recoltă.
Orezul pentru fericire – se spune că trebuie să arunci boabe de orez peste cuplurile proaspăt căsătorite pentru bogăție, prosperitate și pentru fericire, în general. Toată lumea îmbrățișează acestă tradiție la nunțile din România.
Sarea – se spune că vei avea ghinion dacă verși sare. Pentru a scăpa de această posibilitate, trebuie să arunci puțină sare peste umărul stâng cu mâna dreaptă pentru a orbi ghinionul și pentru a-l alunga.
Pâinea – dacă tai o pâine și vezi o gaură mare, asta înseamnă că cineva va păți ceva rău în curând. Gaura din pâine reprezintă răul. Mai mult, oamenii, de obicei, taie o cruce pe baza aluatului înainte de coacere, altfel lucrurile iau iar o întorsătură urâtă.
Pătrunjelul – există un număr mare de superstiții în lume legate de pătrunjel, aparent – dacă o femeie plantează pătrunjel, o va ajuta să rămână însărcinată mai rapid. Dacă planta prosperă, atunci soțul ei este slab. Și, orice ai face, nu aduce pătrunjel la o cină – este semn rău să îl dăruiești. Bineînțeles, în zilele noastre este puțin mai greu să oferi în dar pătrunjel, dar, cine știe?
Nu te mai plânge atunci când verși cafea – povestea originală este destul de directă: în cele mai multe dintre țările arabe, cafeaua vărsată era un semn bun. În timp ce originea acestei superstiții rămâne obscură, unii oameni o folosesc ca pe o scuză în fața soțiilor sau a colegilor de apartament.
Dacă și tu ești neândemânatic și verși cafea des, atunci te poți folosi de această scuză. Până la urmă, cine nu vrea să aibă parte de noroc? De acum înainte, de fiecare dată când pui cafea pe lângă ibric dimineața, gândește-te că urmează să ai o zi minunată!
Ardeiul iute, iute la mânie – se spune că dacă oferi un ardei iute unui prieten, atunci vei ruina relația – gătitul împreună cu un prieten poate solidifica relația, dar dacă îi oferi ceva picant, atunci lucrurile pot lua o întorsătură diametral opusă. Poveștile vechi ne spun că atunci când oferi un ardei iute unui prieten, veți avea probleme în relație. Dacă totuși trebuie să înmânezi cuiva un chilli, spre exemplu, cel mai bine este să-l pui pe masă și să-l lași pe el să-l ridice.
Tortul de aniversare – tradiția de a pune lumânări peste tort are origini din perioada Greciei Antice, atunci când grecii făceau torturi în formă de semilună în semn de adorație către zeița lunii, Artemis, dar credeau că sărbătorirea în sine atrage ghinionul, așa că suflau în lumănări pentru a alunga tot răul și ghinionul.
Argintăria – se spune că dacă scapi pe jos o furculiță, va veni o femeie în vizită. Dacă vei scăpa un cuțit, va veni un bărbat. În cazul unei linguri, va veni în vizită un copil. Dacă nu vrei să ai casa plină de invitați, ai mare grijă atunci când speli vasele!
Cuțitele – asemenea ardeilor iuți, nu este deloc indicat să predai un cuțit direct în mână, pentru că acesta va separa, va tăia prietenia. Asta înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să oferi un cuțit în dar.