Am experimentat destul de des pofte alimentare din când în când, dar mulți nutriționiști și experți în sănătate scot în evidență faptul că, uneori, poftele pot fi un simptom a ceva mult mai serios decât ne imaginăm noi. Spre exemplu, atunci când avem o poftă incontrolabilă de ciocolată sau lactate, corpul nostru încearcă să ne spună că ne lipsesc anumiți nutrienți esențiale. Unele pofte pot indica dependențe de zahăr, în timp ce altele pot fi o manifestare a creșterii nivelului de stres sau oboseală. Iată care sunt câteva dintre acestea:
1. Pofta de pâine albă, paste și alți carbohidrați – nu putem refuza o porție delicioasă de paste, dar dacă simți tot timpul că vrei să mănânci carbohidrați ca pâinea albă sau pastele, corpul tău poate să dea semne de extenuare.
Atunci când sunt obosiți, mulți oameni simt nevoia de carbohidrați pentru creșterea rapidă a nivelului de energie din moment ce carbohidrații sunt o astfel de sursă, ne explică medicii nutriționiști. Totuși, mai există o posibilitate: o nevoie psihologică de a consuma produse delicioase.
2. Ciocolată – dacă vrei mereu să consumi ciocolată, există o șansă ca trupul tău să îți ceară magneziu, croniu, vitamine de tip B sau acizi grași esențiali. Ciocolata este bogată în magneziu, așa că, cel mai bine este să alegi ciocolata făcută din cacao 100% în gustări sau smoothie-uri, sau alege pur și simplu cea mai neagră ciocolată pe care o găsești.
Ciocolata este, de asemenea, legată de serotonină, un hormon al dispoziției, așa că pofta poate să fie legată de o nevoie emoțională. În afara unei bucăți de ciocolată neagră, încearcă să apelezi la persoana iubită, la un prieten sau la orice activitate care să te facă să te simți mai bine.
3. Sare – nu ți se pare niciodată că mâncarea ta este destul de sărată? Mori de poftă de o pungă de chipsuri sărate? Ei bine, aceste pofte pot fi rezultatul unei fluctuații hormonului de stres și a nivelelor scăzute de electroliți.
Atunci când vine vorba de stres, mâncărurile bogate în vitamina B sunt esențiale, așa că apelează la alune, semințe, legume, cereale de grâu fructe. Dacă vrei să îți crești nivelul electroliților, apa de cocos este o alegere excelentă, dar asigură-te că alegi una naturală, fără arome, zahăr sau alte ingrediente adăugate.
4. Produse prăjite – atunci când vrei să te răsfeți cu produse prăjite sau uleioase, poate să fie un semn că ai o deficiență de acizi grași esențiali. Asigură-te că alegi doar produse de bună calitate ca somonul, avocado, nuci, ulei de măsline, lapte de cocos sau semințe. Stai departe de grăsimile saturate prezente în produse ca margarina, cartofii prăjiți, chipsurile la pungă sau biscuiții. Acestea vor crește nivelul de colesterol rău din sânge și vor reduce nivelul de colesterol bun, ceea ce poate duce la boli de inimă, infarct, diabet și alte condiții cronice.
5. Fripturi, burgeri sau carne roție – dacă simți nevoia de o friptură zemoasă, atunci organismul tău îți spune că nu introduci destule proteine în mesele zilnice. Persoanele care fac mult sport sau urmează o dietă vegetariană strictă sunt mai dispuse să aibă astfel de pofte, ne spun specialiștii. Cum te poți confrunta cu astfel de pofte și să te asiguri că nu se întorc? Încearcă să consumi 0.8g/kg proteine pentru a te asigura că este o cantitate potrivită pentru greutatea ta. Mai mult, această poftă poate să scoată la suprafață o deficiență cronică de fier sau vitamina B, în special în cazul dietelor slabe în proteine. În cazul femeilor în perioada menstruației, astfel de pofte sunt perfect normale.
6. Cafea sau ceai – în timp ce mulți dintre noi nu își pot imagina dimineața fără cafea sau ceai, această dorință constantă poate să însemne că ai nevoie de mai mult decât puțină energie. Poate indica o deficiență de sulf sau de fier, iar, în acest caz, poți alege fruzele verzi ca salata kale, spanacul sau varza pentru a rezolva problema. Consumul vitaminei C face absorbția de fier mai bună.
7. Produse non-alimentare – poftele ca gheața, pământul, creta sunt neobișnuite, dar, dacă le ai, ceva se întâmplă. Aceste dorințe sunt legate de o deficiență de fier sau minerale, prezentate printr-o condiție numită pica.