Festivalul concurs „Ogis Talent Show„, organizat de Fundatia Olga Gudynn si Olga Gudynn International School s-a aflat anul acesta la cea de-a opta editie.
Desfasurat pe 12 mai, festivalul si-a propus si de aceasta data sa devina o rampa de lansare pentru copii talentati, sa le deschida drumul spre o viitoare cariera artistica si sa ii incurajeze in demersul lor de a-si urma visurile.
La festival a participat si Antonia Irina Cojocaru>, in varsta de 7 ani, ce a reusit de-a lungul timpului sa fie evidentiata si premiata ca solista instrument baglamas, fiind unica solista baglamadaki din Romania.
Supranumita „Diamantul grecesc„, artista continua pastrarea si transmiterea culturii si frumoaselor traditii elene, prin sunetele armonioase ale baglamas-ului, caruia ii da viata prin talentul ei innascut.
La aceasta editie a festivalului „Ogis Talent Show” Antonia a castigat premiul cel mare „Olga Gudynn Talent Show„, ce a constat intr-o bursa integrala de scolarizare in cadrul Olga Gudynn International School.
Ziua Greciei se sărbătorește în fiecare an cu mare bucurie și cu mândrie de către Comunitatea Elenă Elpis din Constanța. Pe 25 Martie, vineri seara, Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit amplul spectacol, devenit o frumoasă tradiţie a cetăţii Tomis, aceea a sărbătoririi Zilei Naţionale a Republicii Elene cu fast, bucurie şi mândrie!
Evenimentul a reunit 3 ansambluri din Constanța, Prahova și Sulina și mai mulți artiști pasionați de muzica grecească.
Ca de obicei, Sala Casei de Cultura a devenit neîncăpătoare. Deschiderea a fost făcută cu intonarea Imnurilor de Stat ale celor două popoare, mai mult decât prietene, iar apoi cu discursul plin de culoare și substanţă, absolut captivant, al Preşedintelui Comunităţii Elene Elpis Constanța, dl. Anton Traian Antoniadis.
„Se împlinesc 195 de an de la începerea războiului de indepedență al poporului grec. Şi suntem mândri ca greci și români că acest război a început din România.
Am luptat împreună pentru pace. Sângele vărsat deopotrivă de la Secu sau Drăgăşani au avut un ideal al libertăţii şi independenţei care unesc şi astăzi Grecia şi România.
Comunitatea Elenă din Constanţa a fost prima care, după evenimentele din ’89, a făcut primul simpozion naţional de la întemeierea anticului Tomis„, a declarat Anton Traian Antoniadis.
Pe scenă au urcat ansamblurile ELPIS din Constanta, Artemis din Sulina și Kymata din Ploiesti, au oferit un spectacol extraordinar, alături de Ionuț Galani și de ceilalți invitați.
Anul acesta, pentru a marca cum se cuvine marea sărbătoare, Ansamblul Comunităţii ELPIS Constantă s-a bucurat de prezenţa activă a Ansamblului Kymata, al Comunităţii Elene Prahova şi Ansamblul Artemis al Comunităţii Elene din Sulina.
Pe scenă a evoluat și grupul Elpis Kinder, în a cărui componență a intrat și un îngeraș de copil de numai 3 ani care a ținut pasul cu toți colegii lui.
Regalul fără precedent al dansului tradiţional elen a fost completat în mod fericit de participarea micuţei Georgiana Dediu, a Anastasiei Gerasoudis şi a Alexiei Tsalavoutis, precum şi a lui Ştefan Gheorghiu, care au interpretat melodii greceşti consacrate, culminând cu recitalul oferit de Ionuţ Galani, totul într-o fericită împletire, publicul electrizat fiind complet captivat de veselia şi rimurile specific greceşti, la modul în care, toţi cei prezenţi în sala arhiplină a Casei de Cultură din Constantă, au rezonat maxim, pe durata celor peste 3 ore de spectacol.
La eveniment au fost prezenți primarul interimar Decebal Făgădău, vicepreședinții Consiliului Județean Constanța, reprezentanți de la celelalte Uniuni, prefectul Adrian Nicolaescu și alte oficialități.
Comunitatea elenă Elpis va organiza în luna mai, la Constanța, un spectacol public pentru doborârea recordului mondial de participanți implicați în interpretarea în ansamblu a popularului Sirtaki, dans cu inflexiuni tradiționale special creat în 1964 de coregraful elen Giorgos Provias, pe muzica lui Mikis Theodorakis, pentru filmul Zorba grecul.
Președintele Comunității elene Elpis din Constanța, Anton Antoniadis, inițiatorul acestui eveniment ce va fi jurizat de reprezentanții Guinness Book of Records, a declarat că își dorește ca demersul să lege pentru prima dată numele celui mai vechi oraș de pe teritoriul României, înființat în 657 î.Hr de coloniștii greci, de primul record mondial consemnat oficial aici.
Vă prezentăm mai jos câteva filmulețe din spectacolul la care au participat ansambluri din Constanța, Sulina și Prahova.