Anamaria Vasile

Dr. Mihaela Andreescu, hematolog: ”Anemia nu este o boala in sine. Este o consecinta a unei afectiuni care trebuie depistata si tratata, neaparat”

Cate tipuri de anemii se cunosc? Ce indicatori ai analizelor de laborator ar trebui sa ne ingrijoreze si de ce? Dr Mihaela Andreescu, sefa Sectiei Hematologie a Spitalului Colentina din Bucuresti, raspunde prompt acestor provocari, intr-un serial care va incerca sa spuna totul despre anemii si realtia lor cu sangele

Simptome. „Exista o serie de simptome comune, intalnite in majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizica, piele palida, scaderea rezistentei la efort, dureri de cap, stari de ameteala, maini si picioare reci, dificultati de concentrare, irascibilitate, insomnie.

Avand in vedere polimorfismul simptomatologiei descrise si nespecificitatea simptomelor, de multe ori simptomele aparute in contextul altor boli pot fi interpretate, gresit, ca o stare de anemie. Anemia e cauza acestor simptome doar daca sunt insotite si de o scadere a valorii hemoglobinei”, apreciaza Dr Mihaela Andreescu.

Cauze. „Cauzele pot fi multiple: carentele de fier, folati, vitamina B12, anomalii in formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte enzimatice (deficitul de G6PDH), la nivel de membrana eritrocitara (sferocitoza ereditara), apoi anemiile din bolile cronice (o entitate relativ frecventa), mielodisplaziile, anemiile posthemoragice, anemiile hemolitice etc.

Simptomatologia specifica apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit (fier, B12, folati). In cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul tesuturilor: piele uscata, par uscat si sfaramicios, unghii friabile (in formele severe de anemie feripriva apar unghiile „scobite”, crapaturi la colturile gurii, limba neteda, lucioasa si dureroasa, dificultati la inghitire, cu senzatie de gat uscat)”, explica Dr mihaela Andreescu.

Hai sa intelegem anemiile! Ce se intampla in cazul unei anemii cronice simple? Dr Mihaela Andreescu ne elucideaza: „In anemia cronica simpla, simptomatologia specifica tine de afectiunea infectioasa, inflamatorie sau neoplazica ce a determinat anemia.

Predomina insa tabloul caracteristic al afectiunii cronice care a determinat anemia si se datoreaza blocarii fierului in macrofage, datorata unor molecule proinflamatorii, acest fier fiind impiedicat sa fie utilizat in procesul formarii hemoglobinei”.

Limba rosie, piele galbena. Anemiile sunt, insa, de mai multe tipuri: „In anemia Biermer (anemia pernicioasa), cauzata de deficitul de vitamina B12, apar cam aceleasi simptome ca si la alte tipuri de anemii, dar este insotita frecvent si de unele manifestari specifice: anomalii neurologice (neuropatie periferica), manifestari ale gastritei atrofice de tip anorexie, dispepsie si glosita Hunter, caracterizata prin limba rosie, depapilata.

De multe ori, ceea ce aduce pacientul la un consult medical este simptomatologia neurologica – mai greu de tolerat decat simptomatologia nespecifica a anemiei, care nu creeaza mari probleme, chiar si la niveluri foarte scazute al hemoglobinei”, considera Dr Mihaela Andreescu.

„In anemiile hemolitice, de multe ori predomina coloratia galbena a tegumentelor, rezultata in urma cresterii bilirubinei indirecte, generata, al randul ei, de distructia eritrocitara crescuta”.

Nu este o boala in sine. „O anemie usoara (peste 10g% de hemoglobina) este mai greu de observat clinic, cu exceptia unei palori discrete tegumentare. Cu cat anemia este mai severa, cu atat simptomatologia devine mai accentuata si pacientul ajunge la medic.

Acesta ii recomanda, in afara analizelor de rutina, si o hemoleucograma”, arata Dr Mihaela Andreescu. „Dupa evidentierea anemiei, foarte important este sa-i descoperim cauza, si asta deoarece anemia nu este o boala in sine, ci mai degraba o consecinta a unei disfunctii sau a unei afectiuni care trebuie neaparat depistata si tratata.

Compensarea deficitului descoperit la analize rezolva temporar anemia si amelioreaza starea pacientului, dar, daca nu se depisteaza si nu se trateaza cauza, dupa o vreme anemia va reveni!”, avertizeaza Dr Mihaela Andreescu.

Indicatorii care trebuie sa ne dezmeticeasca. „Hemograma completa este o investigatie primara obligatorie. O astfel de analiza se face in cateva minute in laboratoarele moderne, dotate cu aparatura performanta.

Hemograma ne da amanunte despre: Numarul hematiilor – in anemie poate fi scazut, normal sau crescut, in functie de vechimea anemiei si de capacitatea maduvei osoase de a compensa anemia. Hematocritul – in anemii este scazut;

Hemoglobina – in anemii este scazuta. Volumul eritrocitar mediu (VEM) – scazut in anemiile feriprive si talasemii, normal in anemiile posthemoragice, crescut in anemia prin deficit de B12, folati.

Hemoglobina eritrocitara medie (HEM) – scazuta in anemiile feriprive si talasemii, normala in anemiile posthemoragice recente, crescuta in anemia prin deficit de B12, folati. Concentratia hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM) – mai scazuta in anemiile feriprive si normala in restul anemiilor”;

Cum stiti ca suferiti de anemie. Dr Mihaela Andreescu: „In principiu, diagnosticul de anemie se pune la valori ale hemoglobinei sub 13 g/100 ml la barbati si 11 g/100 ml la femei. Pentru a confirma diagnosticul stabilit dupa examenul clinic si analizele primare, am putea avea nevoie de investigatii suplimentare: dozarea sideremiei (determinarea cantitatii de fier din sange), capacitatea totala de legare a fierului (CTLF), feritina, haptoglobina, transferina, bilirubina, lactat dehidrogenaza (LDH), testul Coombs, electroforeza de hemoglobina etc. In anumite situatii, se poate recurge si la punctie medulara, pentru examinarea maduvei osoase”.