Anamaria Vasile

Mare atentie, nu trebuie sa ignorati semnalele trimise de corp: Ce iti transmite organismul atunci cand ai dureri lombare?

Durerile lombare sunt printre cele mai comune dureri cu care adultii au de-a face. Acestea pot aparea si pentru ca organismul incearca sa iti transmita ca faci ceva gresit.

Atunci cand resimti durere, organismul iti spune ca ceva este in neregula. Daca nu exista motive evidente pentru durerea ta de spate, cum ar fi un accident sau ridicarea unor greutati, este posibil ca durerea sa fie un semnal de alarma pentru ca tu sa intelegi ca faci ceva gresit.

IATA CARE SUNT MESAJELE PE CARE TI LE POATE TRANSMITE DUREREA LOMBARA:

Te expui la stres intens

Stresul te face sa iti incordezi musculatura spatelui, iar anxietatea poate chiar sa cauzeze spasme la nivel lombar. Mai mult decat atat, daca anxietatea s-a instalat deja, durerile lombare pot fi intensificate de gandurile negre.

Suferi de depresie

Potrivit specialistilor, depresia poate cauza o serie de simptome fizice, printre care si durerile in zona lombara. Cere ajutorul unui specialist, fie psiholog, fie psihiatru, daca alaturi de durerile lombare observi aparitia unor simptome precum: tristete accentuata, apatie, insomnii, lipsa apetitului.

Nu adopti o postura corecta

Daca petreci multe ore pe scaunul de la birou si nu adopti postura corecta, atunci nu e de mirare ca apar durerile in zona lombara. O postura incorecta a coloanei vertebrale va pune presiune crescuta pe discurile intervertebrale, precum si pe ligamente si articulatii. Pentru a evita acest lucru, incearca sa stai corect pe scaun, dar si sa te ridici din ora in ora, pentru a face putina miscare.

Exista probleme cu alte grupe musculare din organism

Totul este interconectat in organism, iar durerea lombara poate fi cauzata de probleme cu musculatura abdominala sau cu cea a picioarelor. Atunci cand exista probleme cu unele grupe musculare din corp, e posibil ca musculatura lombara sa fie suprasolicitata pentru a compensa neajunsurile provocate de problemele existente in alte zone. Un medic ortoped sau un kinetoterapeut va reusi sa identifice cauza durerilor lombare.

Faci prea putina miscare

Un stil de viata sedentar poate fi cauza durerilor tale lombare. Organismul iti poate spune, prin aceste dureri, ca e cazul sa faci mai multa miscare. Cu cat practici mai mult sport, cu atat mai flexibila va fi coloana vertebrala si mai puternica musculatura lombara care o sustine pe aceasta.

Ti-ai schimbat rutina fizica

Durerile de spate joase pot aparea si ca urmare a unor modificari la nivelul rutinei zilnice. De pilda, daca ai un stil de viata sedentar si incepi, brusc, sa practici sport intens, e posibil ca spatele sa te doara la inceput, muschii lombari fiind suprasolicitati in prima faza.

Imbatranesti

Pe masura ce inaintezi in varsta, durerile lombare pot aparea si se pot intensifica. Asadar, e posibil ca aparitia acestor dureri sa fie asociata cu trecerea anilor.

Durerile lombare pot fi vindecate sau ameliorate, de aceea este bine sa apelezi la un specialist imediat ce ai de-a face cu aceste dureri. Fizioterapia, kinetoterapia si adoptarea unui stil de viata activ te vor ajuta sa vindeci si sa previi durerile lombare.