Anamaria Vasile

Draga Olteanu Matei, interviu sincer pentru Teo Show

Actrita Draga Olteanu Matei a deschis usa casei sale si a primit o echipa de la emisiunea Teo Show de la Kanal D. Si-a prezentat casa in care locuieste, dar a rememorat cu placere momentele frumoase prin care a trecut in cariera.

Doamna teatrului si filmului romanesc a vorbit despre rolurile importante pe care le-a avut, despre casnicia ei, dar si despre viitorul teatrului romanesc.

„L-am cunoscut pe Amza Pellea in facultate si am ramas prieteni de atunci. In Nea Marin Miliardar puteau sa aleaga alta actrita, dar el m-a ales pe mine. Mi-a placut mult rolul. Filmarile au fost facute la mare.

Stiu ca mi-au dat un contract derizoriu. Stiu ca am taiat suma aia de acolo si am scris ca joc si pe un gologan. Pana la urma Sergiu Nicolaescu mi-a dat alti bani. Probabil el s-a gandit ca rolul asta e doar o figuratie si n-a apreciat la calitatea rolului, ci la scena redusa prin care trebuia sa trec.”, a povestit ea pentru emisiunea Teo Show.

„Sotul meu era un impatimit de teatru. Venea tot timpul la teatru sa ma vada, venea sa ma ia dupa spectacol sa ma duca acasa. La inceput ma admira, ii placea absolut tot ce faceam. Mereu ii ceream sa nu imi mai spuna cat de mult i-am placut, ci ce nu i-a placut, pentru ca asa puteam eu sa cresc, sa schimb”, a mai spus ea.

A incurajat si generatia tanara si spune ca vrea ca acesti tineri actori sa fie mai mult bagati in seama. „Eu am acceptat sa dau interviul asta pentru Teo. Daca era altcineva, refuzam. Faceam asta pentru ca cei tineri trebuie bagati acum in seama, ca sa stiti, ca din spate vine o generatie extraordinara de artisti”, a mai spus ea.

Draga Olteanu Matei (n. 24 octombrie 1933, București) este o apreciată actriță de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirita” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Sararu.

A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Dupa eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.