Anamaria Vasile

Drama lui Joseph Hadad: „La 48 de ani, am rămas văduv cu 3 copii”

O spune cu durere în suflet cel care, în ciuda succesului cunoscut din gastronomie, a trăit durerea şi pierderea cea mai cruntă.

Aflat în România din anul 1996, Joseph Hadad (59) a devenit un nume în gastronomie şi are propriile localuri de lux, restaurantul Joseph by Joseph Hadad şi braseria Caju. Povestea sa este una fantastică, plămădită cu multe „condimente” şi cu acea aromă a destinului greu încercat, după cum aflăm din interviul acordat Iulianei Marciuc, pentru emisiunea „Destine ca-n filme”, de la TVR2.

Născut în Israel, la Haifa, dintr-un tată tunisian şi o mamă marocană, Joseph a făcut şcoala de bucătari la îndemnul tatălui său, bucătar al premierului israelian, fără a intui că, peste ani, va deveni el însuşi un mentor în domeniu.

Anii copilăriei, dar şi ai tinereţii au fost grei, marcaţi de lipsuri, dar şi de război. „În 1991 a fost războiul cu Saddam Hussein din Irak. Când a început războiul, noi lucram cu masca de gaz.”

După ce a fost bucătar pe front, o perioadă foarte grea pentru el şi camarazii săi, a ajuns să profeseze în bucătăria unui hotel de lux, King David de cinci stele din Ierusalim, unde soseau clienţi de top: Regele Iordaniei, primul ministru Israelului, Regele Lichtenstein-ul, Bill Clinton şi soţia lui, Regele Juan Carlos, Madonna, Michael Jackson, Robert DeNiro

În decursul timpului, Joseph se dedică exclusiv pasiunii de a găti, talentul său fiind remarcat deopotrivă de colegi şi de clienţi în diverse locaţii faimoase din întreaga lume: Kempinski Hotel în Germania, Ritz-Carlton Hotel în Boston, Savoy Hotel în Londra, Restaurantele Michelin în Paris şi multe altele.

În 996, Joseph Hadad a venit în România ca Executive-Chef la Restaurantul Casa Vernescu din Bucureşti, simbol al înaltei gastronomii, unde imprimă stilul de „gourmet cuisine” timp de 14 ani.

Dar succesul profesional avea să-l plătească crud cu o dramă familială: „Aveam 48 de ani când am rămas văduv. Soţia mea avea 42, era o diferenţă de 6 ani între noi… Am rămas văduv cu 3 copii, cu Dor, băiatul cel mare de 16 ani, Daniela de 10 ani şi Lipaz de 3 ani şi jumătate. Eu nu ştiam să mă descurc cu copiii, eram doar cu munca şi cu adusul banilor, Gila avea grijă de casă, de mâncare, de familie… Când a murit Gila, am rămas singur.”

Soţia sa suferea de cancer mamar. Iniţial, Gila a sesizat nişte umflături la nivelul sânilor, dar nu s-a dus imediat la medic, iar atunci când a fost diagnosticată era deja prea târziu. „Eu am fost numai cu munca şi eu sunt vinovat! Sunt vinovat! Trebuia să fi stat să plec cu ea la doctor”, crede Chef Joseph Hadad, la 11 ani de la tragedia care i-a lovit familia. „A început tratamentul şi trei ani de zile a suferit. Am vândut apartamentul, am vândut maşina, am vândut tot, am dat peste 230.000 de dolari la vremea respectivă să aduc nişte medicamente pentru ea şi nu am reuşit s-o salvez. Am rămas gol şi nu am reuşit…”

„Am crescut singur 3 copii, care sunt foarte cuminţi. Cu fetiţa mea cea mică, cu ea a fost cel mai greu. Am golit buzunarul pentru Gila şi am început tot de la zero. Încet-încet, cu ei împreună, m-am ridicat…”

Iar destinul a vrut să-l ridice mai sus decât fusese până atunci. În 2013 s-a lansat în industrie pe cont propriu. Cu emisiunea “Top Chef” a devenit celebru şi pe sticlă, iar prin apariţia pe ringul de dans de la “Uite cine dansează” a cucerit simpatia tututor. Iar acum urmează să revină pe micile ecrane ca jurat al emisiunii „MasterChef” de la Pro TV, într-un nou sezon ce va fi difuzat din toamnă – în anul în care Hadad schimbă şi prefixul!

Şi copiii sunt mari şi reuşiţi. Dor are 26 de ani, a făcut aici liceul în România, s-a întors o perioadă în Israel şi a studiat Afaceri şi calculatoare. Daniela este în Berlin, vorbeşte cinci limbi şi studiază Design comercial. Lipaz are 14 ani şi merge la o şcoală privată în România.