Anamaria Vasile

Fazele lunii, factorul mai putin cunoscut care ne influențează sănătatea

Unele studii arată că există o conexiune între fazele lunii și starea de sănătate. Iată 5 mituri tratate din perspectivă științifică:

Te tine treaz noaptea. Strălucirea lunii afectează somnul. Studiile arata ca oamenii adorm mai greu, nu au parte de un somn de calitate si se trezesc mai obosiți, atunci când luna strălucește in toată splendoarea ei pe cer. Deci da, luna afectează sănătatea si nu are efecte benefice asupra somnului, dar nu din cauza puterii ei magice, ci din cauza luminozității.

Nu te simți in apele tale. In antichitate, se credea ca fazele lunii pot provoca episoade maniace persoanelor somnambule, bipolare sau cu afecțiuni psihologice, dar într-un articol realizat de UCLA, orice schimbare in comportamentul omului poate fi atribuita luminozității lunii. Un studiu francez arata ca unii oameni au mai puține tendințe sinucigașe pe timp de luna plina, decât in ciclul de luna noua.

Iti agita sângele. Forta gravitațională a lunii este indiscutabil puternica. Unele voci presupun ca aceasta poate influenta fluidele din organism, precum sângele sau substanțele mucoase. Un studiu din 2004 efectuat de „International Journal of Nursing Practice” a aratat ca numărul oamenilor internați cu hemoragii gastrointestinale, a crescut semnificativ in timpul lunii pline.

Accelerează travaliul. O alta convingere din popor afirma ca numărul de nașteri creste pe timp de luna plina. Cercetătorii au publicat un studiu realizat pe o durata de 5 ani, care analiza 167.000 de nașteri in Phoenix, dar nu au găsit nicio asociere intre acestea si fazele lunii.

Poate provoca convulsii. Un studiu efectuat de cercetatorii brazilieni, publicat in „Epilepsie si Comportament”, a analizat mortile oamenilor bolnavi de epilepsie, timp de 8 ani de zile. Rezultatele: 70% dintre decese au fost confirmate în timpul lunii pline. In schimb, o investigație realizata in 2008, arata ca atunci cand sunt nori pe cer, si acestia acopera luna, numarul de manifestări epileptice scade. Pana la urma, luminozitatea este problema, nu fortele magice.