Anamaria Vasile

Fetita incepe sa danseze la o nunta

Atmosfera extraordinara de la nunta matusii sale a fost motivul pentru care nepoata de numai noua ani a decis sa puna in scena o reprezentatie deosebita.

In pasi de dans irlandez ea a acaparat intreg ringul de dans si deopotriva inimile celor care o priveau de pe margine.

Cu fiecare miscare, aplauzele si incurajarile deveneau tot mai puternice.

Nu multi reusesc sa stea deoparte si atunci cand solistul orchestrei ii intreaba pe cei prezenti cine vrea sa paseasca alaturi de micuta pe ringul de dans, fratele sau intra imediat in ritm.

Chiar daca nu se ridica la nivelul surioarei sale, baietelul nu se da batut si incearca pe cat posibil sa tina pasul.

Surpriza cea mai mare a acestui moment este cu siguranta aparitia pe ringul de dans a bunicii miresei care are nici mai mult, nici mai putin de 85 de ani.

Obiceiuri la nuntă, înainte de nuntă

Bărberitul mirelui. Impreuna cu lautarii, cavalerii de onoare au menirea prin acest obicei, sa dea de inteles transformarea baiatului in barbat.

Astazi, se folosesc sabii ninja sau iatagane, desigur mirele fiind deja barbierit, insa moment aducand veselia in casa mirelui.

Acesta, urmat de cavalerii de onoare si alai, merg la casa nasilor pentru a-i lua si a continua spre mireasa.

Gătitul miresei. Realizat de obicei de catre nasa si domnisoarele de onoare, gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa.

Mirele vine sa ia mireasa, daruindu-i buchetul de mireasa.

Mireasa le va prinde cocardele nasului, nasei si mirelui, iar domnisoarele de onoare vor fi cele care vor continua cu impartitul cocardelor.

Hora și turta miresei. Dupa gatitul miresei, nuntasii se prind intr-o hora in batatura casei/ fata blocului acesteia, in timp ce nasa are datoria de a rupe turta miresei si de a o imparti celor prezenti.

Alaiul de nunta. Mersul in alai trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

Lumanarile celor doi miri le vor duce domnisoara si cavalerul de onoare.

Nasul si mireasa, vor urma lumanarile, iar dupa ei mirele si nasa, urmati de socrii mari, apoi de socrii mici.

Mireasa va sta intotdeauna in stanga mirelui sau a nasului, atat in biserica cat si pe drumul spre aceasta.

Toate femeile din alai stau – de asemenea – in stanga barbatilor pe care ii insotesc.

Slujba religioasa. In timpul ceremoniei, preotii fac schimbul de verighete intre miri, iar apoi le aseaza pe degetul inelar, pe mana stanga, unde vor ramane pentru tot restul vietii. Impartasirea din acelasi pahar, binecuvantat de preot, reprezinta unirea celor doi soti.

Sesiunea foto. Are loc de obicei dupa ceremonia religioasa. Acolo as spune ies cele mai frumoase cadre, deoarece acestia sunt pregatiti pentru asa ceva.

Si recomand sa nu se faca pe fuga, iar mirii sa-si rezerve cel putin 60 de minute doar pentru sesiunea foto, fara tranzit de sau pana la locatie, iar sesiunea ar trebui sa se termine cu cel putin 45 de minute inainte de ajungerea mirilor la restaurant, pentru ca acestia sa aibe timp sa se acomodeze si sa faca primirea invitatilor.