Anamaria Vasile

Fetita pluteste in piscina si asteapta ca tatal sa spuna ‹‹GO››. Urmatoarea ei miscare e wow

La numai un an si jumatate de viata, Elizabeth iubeste nespus apa si se viseaza deja o mare inotatoare.

Vazand cu cata incredere si competenta se descurca in mediul acvatic, am putea spune ca micuta pare sa se fi nascut pentru a practica acest sport.

Desi este doar un bebelus, fetita se arunca singura in bazin, inoata cu multa naturalete si stie perfect cand si cum sa respire pentru a nu se epuiza.

Videoclipul a fost surprins de parintii sai la sfarsitul unei lectii de inot si dupa ce a fost publicat online a ajuns rapid viral pe internet.

Chiar daca lectia s-a incheiat, fetita nu vrea sa se desparta usor de mediul in care se simte atat de bine si prefera sa continue sa inoate sub directa supravegherea a parintilor sai. In ciuda varstei sale fragede, micuta isi impinge limitele la maxim cu o ambitie de nedescris.

Pe langa uimirea totala, videoclipul a provocat si o ingrijorare in randul parintilor care erau preocupati de siguranta lui Elizabeth.

Adam, tatal micutei, este cel care a incarcat clipul si a raspuns comentariilor, dezvaluind ca de foarte multi ani el este asistent medical autorizat, iar sotia lui nu este doar instructor de inot, ci si salvamar.

El spune ca ambii sunt instruiti in resuscitarea cardiopulmonara si in asistenta avansata pe care trebuie sa o ofere copiilor in situatii critice.

De asemenea, Elizabeth a fost instruita in mod corespunzator de catre instructori certificati, care predau cursuri de inot si de supravietuire in randul bebelusilor.

O activitate care necesită timp, răbdare şi fler pedagogic, înotul rămâne la latitudinea instructorului specializat, singurul care îî poate învăţa pe copii corect tehnicile de nataţie.

De aceea, începând cu vârsta de 4 ani, (vârsta ideală pentru a da copilul la înot, conform Academiei Americane de Pediatrie), copiii sunt aşteptaţi de antrenori la cluburile de înot, în timp ce bebeluşii sub 4 ani se pot deprinde cu mediul acvatic, la lecţiile de aqua baby (gym).

Aici cel mic învaţă să se obişnuiască cu apa, riscul de a se îneca fiind nul, cât timp este supravegheat de profesor, arată un studiu realizat de Institutul pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană din SUA. Înainte de a lua o decizie, părinţii sunt sfătuiţi să ţină seama de câteva sfaturi ale antrenorilor mai multor cluburi de înot din Bucureşti.

De ce să-mi dau copilul la cursuri de înot?

Probabil cel mai important argument de a trimite copilul la cursuri de iniţiere de înot este faptul ca înotul este singurul sport recomandat de catre specialisti pentru copiii în vârstă de până la 10 ani. Motivul: muschii si articulatiile se pun in miscare fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate, adica nu este afectata deloc cresterea copilului.

Înotul este benefic pentru copii, deoarece contribuie la dezvoltarea funcţiilor cognitive, dezvoltarea atenţiei, dezvoltarea unui comportament concentrat către atingerea de obiective. Toate acestea au aplicaţii în viaţa de adult sub forma rezolvării situaţiilor dificile, spun specialiştii de la Body Art Fitness Spa.

Înotul construieşte corpul într-un mod foarte frumos şi dezvoltă personalitatea armonios: psihicul este modelat în aşa fel încât se va obişnui cu munca, va fi ghidat de ambiţie în orice acţiune.

De la ce vârstă îmi pot da copilul la cursuri de înot?

Cătălin Becheru, coordonator al echipei de instructori de înot Aqua Team, spune că vârsta minimă pentru cursurile de înot ar trebui să fie 5 ani – vârsta de la care copilul are capacitatea să coordoneze mişcările astfel încât să înoate corect.

„Până în 5 ani, copilul poate să înveţe să rămână la suprafaţă şi să se deplaseze, însă foloseşte nişte mişcări inctinctive, care nu sunt neapărat corecte”.

“Vârsta minimă la care un părinte ar trebui să-şi dea copilul la lecţii de înot este de la 3 ani jumătate în sus. Orice copil sub 3 ani va lua totul în joacă şi nu va învăţa corect să înoate’’, spune Bogdan, unul dintre antrenorii de la World Class Downtown.

Instructorii de la Daimon Club sfatuiesc părinţii să îşi dea copilul la cursuri de înot “începând cu vârsta de 5 ani. La 3 ani sunt prea mici şi doar foarte puţini copii reuşesc să se adapteze, de la o vârstă atât de fragedă”.

Loredana Hagău, unul dintre instructorii de la club IDM recomandă începerea cursurilor de înot pentru copiii de peste 4 ani.

Îl pot învăţa singur pe copilul meu să înoate?

„Părinţii pot desfăşura foarte bine activitatea de acomodare în apă a copilului, primul contact cu apa, joaca în apa, bălăceală şi relaxare, dar partea de iniţiere în tehnica înotului trebuie făcută de către un specialist in domeniu”, spune Mihai Tică, instructor de înot la Body Art Fitness Spa, din incinta Rin Grand Hotel.

Specialiştii de la Aqua Team îi avertizează pe părinţi că dacă încearcă să îşi înveţe singuri copiii să înoate, micuţii „îşi formează nişte deprinderi care nu sunt corecte, nici eficiente”.

Cu toate acestea, părinţii nu trebuie să se simtă inutili. Ei pot încerca să-l înveţe pe cel mic cu apa începând de la vârsta de 5 luni, în clasele separate de aqua baby care se ţin la centrele World Class şi unde bebelusii pot fi însoţiţi de părinţi.

„Dacă cei mici vor începe devreme mişcarea în apă, atunci momentul de iniţiere în tehnicile de înot va avea un rezultat mult mai evident şi mai rapid”, spun specialiştii de la Body Art Fitness Spa.

Specialiştii de la club IDM nu le recomandă părinţilor să îşi înveţe singuri copiii să înoate, la mare. „Părinţii sunt îndrumaţi să-şi dea copiii la cursuri de înot, ţinute de antrenori specializaţi în domeniu, într-o piscină adecvată”.

Dacă învaţă să înoate în piscina, copilul se va descurca la fel de bine şi la mare?

Pentru acele mămici şi acei tătici care sunt ingrijoraţi că pruncii lor nu se vor descurca cu valurile de la mare, în condiţiile în care au învăţat să înoate în piscină, instructorul de la Daimon are veşti bune: “Întotdeauna unui copil care învaţă să înoate într-o piscină îi va fi mai uşor la mare, pentru că salinitatea mării îl va ţine la suprafaţă”

Antrenorii de înot de la World Class spun totuşi că atenţia părinţilor este foarte importantă la mare, pentru că un novice „poate fi destabilizat de curenţii puternici.

Acesta poate să obosească fără să îşi dea seama şi să îi fie greu să se întoarcă. În astfel de momente, noi îl sfătuim să se lase pe spate şi sa ia aer în piept, în timp ce îşi ţine capul la suprafaţă”.

De câte şedinţe are nevoie copilul meu pentru a învăţa să înoate?

Numărul de şedinţe necesare pentru ca micuţul să înveţe să înoate depinde de vârsta şi aptitudinile sale, dar şi de plăcerea cu care înoată”, spune Loredana Hagău, instructoare la club IDM din Bucureşti.

O dată ce copilul ajunge la lecţiile de înot, cei mari ar trebui să îi urmărească progresele „de-a lungul a 22 de şedinţe, la sfârşitul cărora trainingul se poate încheia”, apreciază Bogdan, antrenor de înot la World Class Downtown. Din acel moment, copilul se poate aventura în mare, dar sub stricta supraveghere a părinţilor.

Este foarte important să se ţină seama de capacităţile fiecărui copil; oricât de nerăbdători ar fi părinţii să îşi vadă copiii înotând alături de ei la mare, “majoritatea vor avea nevoie în medie de 30 de şedinţe numai ca să înveţe stilul Craul”, spun antrenorii de la Daimon Club.

Patru lucruri pe care trebuie să le ştii şi pe care orice antrenor ţi le va spune :

1. Echipamentul de înot obligatoriu este format din slip pentru băieţi, respectiv costum de baie pentru fete, prosop, papuci, ochelari pentru a le proteja ochii de clorul din piscină şi cască de protecţie pentru un înot mai lin. Unele cluburi le pot oferi copiilor accesoriile din dotare, dar cel mai bine este să le aibă pe ale lor.

2. Accesoriile cel mai des folosite de antrenori pentru începători (şi pe care le pot folosi şi părinţii cu cei mici) sunt plutele, baghetele şi aripioarele. De folos pot fi şi costumul de neopren şi labele de înot, care îl ajută pe înotător să se deplaseze rapid,fără efort.

3. Copiii care învaţă să înoate fără antrenor, cu ajutorul părinţilor, prietenilor sau singuri ajung de cele mai multe ori să înoate incorect, într-un mod care îî solicită inutil şi îi oboseşte.

4. Cel mai important argument pentru a trimite copilul la cursuri de iniţiere de înot este faptul că înotul este singurul sport recomandat de specialişti pentru copiii pana-n 10 ani!

Acest lucru se datorează şi beneficiilor de ordin fizic şi psihic pe care le aduce înotul : contribuie la dezvoltarea capacităţii toracice, construieste un corp armonios, conferă independenţă şi încredere în sine.