Anamaria Vasile

Grea mai este limba ROMÂNĂ după ce locuiești 3 ani în Italia

Grea mai este limba ROMÂNĂ după ce locuiești 3 ani în Italia! Din doua limbi vorbite nu știe să se exprime în niciuna !

Repede se mai uită limba maternă atunci când ești plecat peste hotare. Ca exemplu o avem pe această ” româncă ” care încearcă să poarte o conversație combinând limba italiană cu româna, dar nu reușește să se exprime în niciuna. Nici nu știu ce să fac la acest clip, să plâng sau să râd?

Limba română ajunge uneori să le dea mari bătăi de cap românilor plecaţi la muncă peste graniţe.

Ca exemplu o avem pe această ” româncă ” care încearcă să poarte o conversație combinând limba italiană cu româna, dar nu reușește să se exprime în niciuna. Nici nu știu ce să fac la acest clip, să plâng sau să râd?

„Se intampla foarte des sa auzim prin mijloacele de transport in comun persoane care vorbesc o limba amestecata de romana cu italiana, spaniola sau engleza.

Cu siguranta aceste persoane nu au mai mult de 2-3 luni de cand sunt plecate in strainatate, dar pentru ca nu stapaneau nici in tara foarte bine limba materna, bineinteles ca in momentul in care vor auzi si alte limbi straine in capul lor va fi un mare terci!”, spune autorul clipului.

Limba română ajunge uneori să le dea mari bătăi de cap românilor plecaţi la muncă peste graniţe. Mărturie stă o româncă filmată de un conaţional într-un mijloc de transport în Italia.

Femeia discută la telefon cu o prietenă şi vorbeşte jumătate în limba maternă, jumătate în italiană.

Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate s-au întors acasă în această vară. Pentru că au uitat limba română mai ceva ca Răducioiu pe aeroport, angajații unui magazin de telefonie mobilă le-au dat acestora o lecție, relatează actualitatea.it

După câteva luni petrecute în Italia, românii nu mai vorbesc corect românește. După câțiva ani, uită de tot limba maternă.

Astfel, aceștia spun „scheda” în loc de cartelă telefonică și „ricarica” în loc de reîncărcare,„appuntamento” în loc de întâlnire, „scade” în loc de expiră, „senti” în locul românescului „auzi” și așa mai departe.

Sătui să audă un amestec bilingv, angajații unui magazin au postat în geam un anunț care sună astfel:

„Vă rugăm politicos, nu cereți să se comercializeze „scheda” și „ricarica’. Nu știm ce reprezintă, suntem români!”.

CITESTE SI

O tânără a făcut PRAF limba română după ce a câştigat o maşină: „Foarte mare fericită am fost” – VIDEO

O tânără româncă s-a făcut de tot râsul la TV, după ce a dat o declaraţile uluitoare. Nu ceea ce a spus a fost şocant, ci felul în care a vorbit.

Aceasta a vorbit pentru o televiziune din Satu Mare, după ce a câştigat o maşină. „Foarte mare fericită am fost şi nu mi-a venit ca să cred că există, am reuşit ca să câştig, niciodată nu am câştigat o aşa maşină”, spune ea.

Imaginile au ajuns virale pe internet, oamenii fiind revoltaţi de felul în care vorbeşte femeia, mai ales că este româncă.

Citeste si:

Peste 1.200 de joburi pentru români în țări din Europa. Ce meserii se caută

Angajatori din 17 state europene au peste 1.200 de posturi vacante în reţeaua Eures, cele mai multe fiind în Olanda, Germania şi Austria.

În Olanda sunt disponibile 407 locuri de muncă pentru munitori în sere, muncitori necalificaţi, stivuitorist sau ingineri, în timp ce în Germania sunt 335 de locuri de muncă pentru electricieni, sudori, lăcătuşi, sudori sau ospătari. De asemenea, angajatorii din Austria oferă 300 de locuri de muncă pentru bucătari, chelneri şi cameriste. Cele mai puţine locuri de muncă sunt în Malta, Croaţia şi Franţa, câte unul, relatează news.ro.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în Olanda sunt disponibile 407 locuri de muncă, dintre care 100 pentru muncitor în sere, 60 pentru manipulant în depozit, 50 pentru manipulant marfă, 30 pentru lucrător în bucătărie, 30 pentru lucrător la banda de producţie, 30 pentru muncitori necalificaţi, 30 pentru muncitor în producţia de hrană pentru câini şi pisici, 30 pentru stivuitorist, 10 pentru culegători floarea soarelui, 10 pentru creatori buchete de flori, 10 pentru inginer, 10 pentru lăcătuş confecţii metalice, cinci pentru sudor, două pentru ajutor de bucătar;

Angajatorii din Germania oferă 335 de locuri de muncă, respectiv 53 pentru postul de electrician, 51 pentru sudor, 51 pentru lăcătuş, 50 pentru instalator, 37 pentru manipulant bagaje, 22 pentru şofer de camion, 10 pentru ospătar, şapte pentru cameristă/roomboy, şase pentru tehnician în domeniul electric, şase pentru mecanic instalaţii sanitare, de încălzire şi climatizare, şase pentru lucrător în depozit, patru pentru bucătar, patru pentru mecatronist, trei pentru şofer de autobuz, câte două pentru brutar, măcelar şi montator instalaţii electrice şi câte unul pentru barman, carosier, commis de cuisine, inginer frigotehnist, inginer programare instalaţii, inginer service, manager de proiect construcţii conducte industriale, montator acoperişuri, montator schele, operator CNC, operator excavator, ospătar/commis de rang, personal întâmpinare oaspeţi, programator PLC, personal în domeniul hotelier, recepţioner, sofer automacara, tehnician instalaţii, vopsitor auto.

În Austia sunt disponibile 300 de locuri, câte 100 pentru bucătar, cameristă şi chelner, în timp ce în Irlanda sunt disponibile 61 de locuri de muncă: 50 pentru ciontolitor tranşator carne, 10 pentru îngrijitor bătrâni şi un şef complex zootehnic.

De asemenea, în Polonia se angajează pe 50 de posturi, dintre care 25 de sudor, 10 de dulgher de cofrare, 10 de zidar şi cinci de muncitor în construcţii, în timp ce în Norvegia, angajatorii oferă 23 de locuri de muncă, dintre care 10 mecanic auto, 10 tinichigiu auto, două pentru frizer/coafor şi unul pentru inginer programator (CTO).

În Marea Britanie sunt disponibile 17 locuri de muncă, dintre care 10 pentru asistent social, cinci pentru sudor MIG şi câte unul pentru director adjunct şi coordonator îngrijitori persoane la domiciliu, în timp ce în Letonia şi Slovacia sunt disponibile câte 12 locuri de muncă, dintre care 10 pentru constructor de drumuri şi două pentru excavatorist în Letonia şi 12 sticlari în Slovacia.

În Bulgaria se caută 10 specialişti în serviciul cu clienţii, în Suedia sunt disponibile opt locuri de muncă, cinci pentru vopsitor auto şi trei mecanici auto, în Spania angajatorii caută să angajeze pe patru posturi, trei pentru tehnicieni şi un operator centrale electrice, iar în Slovenia se caută doi şoferi de camion sau de maşini de mare tonaj şi un inginer mecanic sau energetician. În Ungaria se caută un frezor şi un sudor.

Cele mai puţine locuri de muncă sunt disponibile în Franţa, Croaţia şi Malta, unde angajatorii au disponibil un singur post de angajat polivalent în domeniul hotelier, un muncitor necalificat ăn cosntrucţii, respectiv un montator semne de circulaţie.