Anamaria Vasile

Imaginile care demonstreaza ca haina il face pe om. E bine sa luam aminte

,,Aşa cum haina nu-l face pe om, nici sceptrul nu-l face pe rege, e un adevăr pe care se cuvine să nu-l uităm’’ (Jose Saramago)

De ce oare există mulţi semeni, care îşi fac o impresie despre un om după felul cum este acesta îmbrăcat, de ce toţi oamenii nu ştiu, că ,,nu haina face pe om’’ de ce nu ştiu toţi oamenii, că statutul unui semen, caracterul său, personalitatea sa nu sunt reflectate de felul lui de a se îmbrăca, de ce nu ştiu, că a fi modest privind portul tău nu este un lucru rău sau un lucru ruşinos?

Sunt mulţi oameni cu un suflet minunat, oameni cu un caracter frumos, care se îmbracă simplu, care odată ce au ridicat mai multe trepte pe scara socială nu devin snobi, nu devin oameni mândri, nu devin oameni care să sfideze cu opulenţa lor pe semenii mai puţin favorizaţi din punct de vedere material.

Ce m-a determinat să scriu despre acest subiect? Am recitit întâmplarea cu secretara şi preşedintele de la Harvad, care au judecat greşit o familie de oameni modeşti, care iubeau simplitatea şi care au dorit să construiască ceva în campusul universităţii în memoria fiului lor, ce a studiat acolo şi a decedat într-un accidet.

Am recitit această întâmplare şi sufletul meu s-a întristat, când mi-am dat seama, că cei mai mulţi dintre noi judecăm tot ce se întâmplă în jurul nostru după false aparenţe.

Iată pe scurt întâmplarea care m-a întristat.

,,O femeie, îmbrăcată într-o rochie de bumbac, şi soţul ei, îmbrăcat într-un costum modest, au coborât din tren în Boston şi s-au adresat, fără să fi avut o programare prealabilă, secretarei preşedintelui de la Universitatea Harvard. Secretara a ghicit imediat că aceştia veneau de la ţară, că erau fermieri, că nu puteau avea nimic de a face cu Harvard.’’(jurnalspiritual.eu)