Anamaria Vasile

Inlocuitor pentru balsamul de rufe – distruge acarienii si e eficient pentru lenjerie si prosoape

Ne-am obisnuit ca hainele noastre sa fie pufoase, sa miroasa frumos si sa nu se electrizeze.

Dar stiati ca balsamul de rufe este unul dintre cele mai toxice produse pe care le folosim in casa? In compozitia sa intra si neurotoxine, substante nocive pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos.

Balsamul de rufe rezista multa vreme in tesaturile hainelor, prelungind contacul pielii cu aceste chimicale daunatoare si crescand astfel riscul de afectiuni ale sistemului nervos central, dureri de cap, ameteli, iritatii ale pielii si ale tractului respirator, cancer pancreatic, etc.

O alternativa sanatoasa la balsamul de rufe din comert este o solutie naturista, preparata din otet/bicarbonat si cateva picaturi de ulei esential.

Unele uleiuri esentiale au actiune dezinfectanta, antibacteriana si antifungica, asa ca va vor ajuta si sa igienizati rufele.

Spre exemplu, uleiul extras din de arborele de ceai (tea tree), dar si uleiul de eucalipt au proprietati accentuate de dezinfectare si antifungice; de asemenea, uleiul esential de portocala distruge bacteriile de la nivelul pielii, iar cel extras din menta are proprietati antimicrobiene.

Pentru a prepara un balsam de rufe 100% natural aveti nevoie de o ceasca de otet sau bicarbonat de sodiu ( 2-3 linguri) si intre 10-15 picaturi de ulei esential.

Aromele uleiurilor esentiale le alegeti voi in functie de preferinte. Umpleti compartimentul special din masina de spalat, destinat balsamului cu aceasta solutie, si asta este tot.

In cazul in care vei folosi uleiul de eucalipt, vei distruge si acarienii. Adaugati 25 de picaturi de ulei de eucalipt la ciclul de spalare.

Oţetul de malţ

Este un produs învechit şi filtrat, obţinut prin fermentarea acetică a infuziei distilată de malţ şi este un bun exemplu de oţet provenit din cereale.

Malţul este rezultatul cerealelor îndulcite, înmuiate în apă şi lăsate la geminate. Germinarea face ca enzimele naturale din cereal să devină active şi să ajute la o bună digestie. Se foloseşte, în special, la producerea murăturilor.

Oţetul de zmeură roşie

Este produs prin adăugarea aromei naturale de zmeură roşie unui oţet de vin roşu, lăsat la învechit şi filtrat. Are culoarea roşu-închis şi un gust picant, dar delicat, de zmeură. Se foloseşte mai ales în prepararea salatelor de fructe sau pentru a marina carnea.

Oţetul de vin roşu

Este făcut exclusiv din vin roşu care este lăsat la fermentat până când devine acru. După ce fermentaţia este completă, oţetul poate fi îmbuteliat. Se foloseşte la salate, sosuri sau marinate.

Oţetul de orez

Este produs prin fermentarea şi filtrarea zaharurilor derivate din orez. Este excelent atunci când este amestecat cu ierburi aromatice, condimente sau fructe, fiind deschis la culoare şi cu un gust curat şi delicat.

Este utilizat la scară largă în prepararea mâncărurilor asiatice, fiind popular pentru faptul că nu modifică aspectul produselor alimentare.

Oţetul de vin alb

Este produs prin fermentarea acetică şi filtrarea unui amestec de vinuri albe. Este aproape incolor şi cu un gust acid şi aromat.

Este unul dintre cele mai folosite tipuri de oţet, fiind utilizat pentru a echilibra arome, pentru dressinguri de salată sau pur şi simplu pentru a “condimenta” un anumit fel de mâncare.

Oţetul de mere

După cum sugerează şi numele, acest tip de oţet este produs din amestecul unor sucuri de mere, la care se adaugă o aromă subtilă de fructe.

Este folosit, de obicei, în salate, sosuri, marinate sau ca un condiment. Este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate şi frumuseţe.