Anamaria Vasile

La şase ani, doi copii au rupt ringul de dans la o nunta din Moldova

Doi copii de şase ani din Republica Moldova au dat clasă dansatorilor cu mişcările lor. Micuţii au fost invitaţi la o nuntă unde au demonstrat că performanţa se face şi la vârste fragede.

Mihai Ungureanu şi Ionela Tarus sunt dansatori recunoscuţi în Republica Moldova.

Copiii au participat în ultimii ani la numeroase concursuri şi au avut chiar şi apariţii televizate.

Filmarea de mai jos a fost făcută la o nuntă la care micuţii au fost invitaţi pentru a oferi un moment surpriză. Mişcările lor lasă fără cuvinte pe orice îi priveşte.

Lectiile de dans vor da copiilor posibiliatea de a-si dezvolta capacitatile motrice, de coordonare a miscarilor si de a-si dezvolta armonios conformatia fizica.

Inca de la varste mici, se poate observa tendinta copilului de a se misca in ritmuri muzicale, daca ai grija sa lasi o melodie placuta sa cante.

Copiii se misca natural, uneori cu scopul de a-si dobandi mobilitatea, alteori cu scopul de a exprima emotiile si gandurile sau pur si simplu pentru a se simti bine.

Mai jos gasesti o serie de beneficii pe care dansul le are asupra dezvoltarii copiilor. Putem vorbi de patru arii de dezvoltare: fizica, emotionala, sociala si cognitiva.

1. Din punct de vedere fizic, dansul implica o serie de miscari care pun in actiune majoritatea grupelor musculare.

De asemenea, sunt stimulate functii precum coordonarea, echilibrul, flexibilitatea si forta. Ritmicitatea ajuta foarte mult si la scaderea rigiditatii pe care multi copii o prezinta la inceputul cursurilor de dans.

In urma exersarii repetate, aceasta scade, iar miscarile devin din ce in ce mai usoare si flexibile.

2. Aria emotionala se dezvolta prin bunastarea psihica si maturitatea pe care o achizitioneaza copiii prin aceasta forma de miscare.

Prin dans ei pot sa-si exprime emotiile si sa devina constienti de ele.

Daca te vei uita mai atent la cel mic, atunci cand se simte bine va avea miscari pline de energie, vioaie si extrem de expresive, fata de momentele in care e trist sau nervos, cand mainile par a se misca intr-o discordanta totala fata de ritmurile muzicale, la fel si celelalte parti ale corpului.

In grup, dansul promoveaza apropierea si are rolul de a scadea anxietatea copiilor, eliminand in acelasi timp sentimentul de izolare. Imaginea si stima de sine a celor mici creste foarte mult o data cu implicarea lor in dans.

Este vorba de manifestarea publica si expunerea sociala carora copiii invata sa le faca fata.

3. La nivel social, copiii comunica unii cu ceilalti prin miscari. Chiar si la gradinita, in primele zile de familiarizare a copilului cu noul spatiu, vei putea observa cu cata placere va incepe sa danseze si sa interactioneze cu ceilalti copii, chiar daca nici macar nu le cunoaste numele.

Trebuie sa ai in vedere si faptul ca limbajul lor verbal inca nu este foarte bine dezvoltat, iar cel non-verbal predomina inca.

De aceea vor invata foarte usor miscari unii de la altii prin imitatie, vor putea sa se coordoneze si sa se completeze reciproc prin dans.

Cursurile de dans, la fel ca majoritatea cursurilor sportive, promoveaza socializarea si interactiunea, participantii fiind nevoiti deseori sa colaboreze in cadrul orelor.