Anamaria Vasile

O fetita se aseaza la o orga si incepe sa cante

Talentul nu tine cont de varsta sau de pozitia sociala, el apare ca un dar divin si este de datoria noastra sa il crestem cat mai frumos si sa facem cu el o multime de lucruri minunate.

Spre exemplu in clipul postat mai sus putem vedea cat de talentata este o fetita de doar cativa ani care reuseste sa cante la o orga destul de complicata.

Aceasta uimeste intreaga lume cu talentul sau si cu felul in care canta desi este extrem de mica.

Desi are mult talent in spatele reprezentatiei ei se afla si o multime de ore de munca.

Fie ca va doriti un nou hobby, fie ca doriti sa va relaxati dupa o zi incordata de munca, fie ca doriti sa impresionati pe cineva interpretandu-i “Balade pour Adeline” ori “Fur Elise”; ei bine, motive sunt destule pentru a invata sa cantati la pian.

Puteti incepe prin a va lua de pe internet tutoriale  si a va achizitiona un pian electronic care nu costa…mai mult decat un i-phone 5 :).

Sa nu uitam bine-nteles de metodele de pian destul de variate care va pot ajuta mult cu primii pasi. La sfarsitul articolului am enumerat cateva metode de pian pentru incepatori, care va vor ajuta( se pot cumpara de pe net) sau daca aveti noroc din librarii.

De ce este atat de cautat si de indragit pianul? Probabil datorita versatilitatii sale si a tuturor beneficiilor pe care il aduce celor care il practica: un nivel ridicat de disciplina, accentuarea capacitatilor de coordonare si dexteritate, postura frumoasa a corpului etc. .

Dar ce trebuie sa stim si sa facem inainte de a ne inscrie copiii la lectii de pian? Iata in continuare cateva de intrebari si raspunsuri, precum si recomandari de avut in vedere.

De la ce varsta este recomandat sa se urmeze lectii de pian?

Cel mai bun moment pentru inceperea lectiilor de pian difera de la copil la copil (tinand cont de personalitate, individualitate, dezvoltare s.a.m.d.), insa cei mai multi pot fi pregatiti sa urmeze cursuri de pian intre 5 ani si jumatate si 8, atunci copiii au ajuns la o dezvoltare atat fizica (dimensiunea manutelor, coordonarea, usurinta in coordonare dar si flexibilitatea degetelelor etc.), cat si psihica (posibilitatea de a citi, deschiderea catre muzica etc.), care sa le permita o asimilare si placere mai mare in a invata sa cante la instrument.

Este vreodata prea tarziu pentru a lua lectii de pian?

Nu, nu este niciodata prea tarziu pentru a ne apuca de lectii pentru cantat la pian, insa, bineinteles, sunt mai multe avantaje de partea celor care incep sa cante de mici – acestia avand manutele mai suple, o capacitate mai mare intelectuala de a invata si asimila informatii noi, dar si mai mult timp liber pentru a exersa.

Adultii au de obicei u program mai aglomerat si nu pot sa dedice prea mult timp studiului la pian, din aceasta cauza progresul fiind mai anevoios dar nu imposibil.

Este indicat pianul ca si instrument de initiere in muzica a copiilor?

Da, pianul este, poate, cel mai indicat instrument cu care cei mici sa inceapa incursiunea in fantastica lume a muzicii.

In cazul pianului (spre deosebire de alte instrumente, precum vioara, de exemplu) copiii observa ca sunetul se obtine rapid si usor, doar prin apasarea unei clape, si pot sesiza cu usurinta diferentele dintre note (diferentele dintre clapele albe si cele negre si dintre clapele de la stanga mergand catre cele din dreapta).