Anamaria Vasile

Lucruri pe care nu le știai despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare și mai cunoscute băuturi din lume, dar ce știm despre aceast lichid negru? Iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care sigur nu le știai despre băutura pe care și tu o consumi în fiecare zi:

1. Prima dată a fost descrisă de un botanist suedez – deși cafeaua este o plantă tropicală, genus Coffea a fost descrisă prima dată, dar și numită de un botanist suedez, Carl Linnaeus, în secolul XVIII. Specia de cafea arabica a fost și ea numită si descrisă de același botanist, în cartea sa despre specii, numită Species Plantarum din anul 1753.

A doua cea mai importantă specie cunoscută în ziua de azi, Coffea Robusta, a fost descoperită o sută de ani mai târziu, în 1897. În jurul anului 1000 d. Hr., comercianții arabi au cumpărat boabe de fasole de la africani și au început să le fierbe, rezultând o băutură numită qahwa. Acest nume era tradus în cuvintele – cea care previne somnul – .

2. Cafeaua este a doua cea mai comercializată marfă din lume – fix în spatele uleiurilor și deasupra gazelor naturale, cafeaua este comercializată peste tot în lume. Europa și Statele Unite sunt cei mai mari consumatori, iar cea mai mare producție vine din America de Sud și din Africa. Mai mult de 2.25 de miliarde de căni de cafea se consumă zilnic în toată lumea.

În mod tradițional, cafeaua a fost dezvoltată ca o recoltă colonială pentru bani, plantată în zone mari în climate tropicale de către iobagi. În zilele noastre, situația s-a schimbat mai mult și s-a mutat către fermele familiilor, dar producția de cafea necesită multă muncă.

Există aproximativ 25 de milioane de muncitori din industria cafelei în jurul lumii, iar 11 milioane de hectare de ferme din jurul globului sunt dedicate producției de cafea.

3. O plantă de cafea poate să trăiască în jur de 200 de ani – atunci când cresc, topul plantei arată ca o sămânță adorabilă care crește într-o plantă care poate trăi timp de două secole.

4. Cafeaua te ajută să înveți mai bine și să rămâi mai alert – studiile au demonstrat că oamenii care beau cafea sunt mai relaxați și mai interesați de munca pe care o depun. Cofeina din cafea ajută la restaurarea voiciunii – îmbunătățește performanța și te face să te simți mai bine. Este băutura perfectă pentru a trece cu bine de a doua parte a zilei!

Atunci când studiem, cafeaua ne ajută la îmbunătățirea atenției și ne trezește, crește nivelul de concentrare, ceea ce face toată experiența mai ușoară și mai plăcută.

5. Cafenelele au început o revoluție – în secolul XVII, cafenelele erau locul principal de întâlnire al activiștilor, intelecților și a tuturor celor care voiau să discute despre ceva. În 1675, Regele Englez Cherles II a interzis cafenele din teama de a nu le oferi acestora suport pentru idei noi, mai ales că ideea Revoluției Franceze a venit într-o cafenea.

6. Cele cinci încercări de a interzice cafeaua din istorie – cinci orașe sau țări au încercat să interzică această băutură de-a lungul istoriei: Mecca în 1511, Veneția în 1615, Constantinopol în 1623, Suedia în 1746 și Prisia în 1777.

Din fericire, niciuna dintre aceste încercări nu a ținut. În zilele noastre, cafeaua este consumată aproape peste tot în lume. În timp ce aceasta este asociată cu unele culturi mai mult, cum ar fi cea turcă sau italiană, consumația esre mai mare în țările scandinave (Finlanda, Norvegia, Islanda și Danemarca).

7. Cafeaua nu a fost mereu o băutură – oamenii au consumat cafea de mii de ani, dar nu mereu în același mod. Original, tribul Oromo din Etiopia a măcinat boabele de cafea și le-a amestecat cu grăsime, apoi le-a consumat ca batoane de energie.

Legenda spune că un bărbat pe nume Kaldi, un cioban, a descoperit cafeaua șă a realizat că animalele sale au devenit mai energice atunci când mâncau fructe de la un anume copac. Kaldi a împărtățit cunoștințele lui mai departe oamenilor de la mânăstire și aceștia au folosit-o pe post de băutură care i-a ajutat să rămână trezi în timpul rugăciunilor de noapte.

Mai târziu, în jurul anului 1000 d. Hr., comercianții arabi au aduc boabele de cafea din Africa.