Anamaria Vasile

Luna roșie 2018 – cum te afectează și cât durează cel mai lung fenomen al verii

Avem pentru tine niște vești bune cu care îți poți începe ziua de marți. Cel mai probabil ești blocat la birou, la 30 de grade, dar acest lucru nu va mai dura pentru atât de mult timp.

Și nu ne referim la faptul că temperaturile vor scădea brusc sau că vine sfârșitul de săptămână mai devreme.

Este vorba despre faptul că luna viitoare, Luna roșie va fi cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol. Sau cel puțin aceasta este părerea specialiștilor din astronomie.

Un asemenea fenomen, o Lună complet roșie și eclipsă totală de Lună, la un interval atât de scurt, nu s-a mai văzut niciodată până acum și se presupune că nu se va mai întâmpla așa ceva nici până în 2100.

Eclipsa va dura o oră și 43 de minute, cu aproape 41 de minute mai mult decât s-a întâmplat în cazul Lunii albastre din ianurie, anul curent.

Potrivit unui foarte reputat astronom din Anglia, această eclipsă își va atinge apogeul în jurul orei 20.00.

Experții în spațiu completează aceeastă idee: Eclipsa totală de Lună din luna iulie 2018, reprezintă cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul în care trăim.

Va avea loc în noaptea dintre 27 și 28 iulie și va dura foarte mult, aproape 2 ore, dar mai exact o oră și 43 de minute.

Înainte, dar și după o eclipsă totală de Lună, are loc și o eclipsă parțială și durează în jur de o oră și 6 minute.

Aceasta va începe în jurul orei 18.25, dar cele mai importante evenimente vor începe după aproximativ o oră.

Se estimează că tot spectacolul se va termina la ora 21.15. Dar vom mai putea să vedem Luna în toată splendoarea sa încă o dată la ora 22.20.

În consecință, de la început până la sfârșit, Luna are nevoie de cel puțin 4 ore ca să traverseze umbra Pământului.

În tot acest timp, cât Luna va trece printre umbrele Pământului, aceasta va avea mai multe culori, de la roșu aprins până la portocaliu, dar nu va dispărea nicio secundă din vizor.

Acest efect ciudat, care mai este cunoscut și sub denumirea risipirea Rayleigh, filtrează benzi de lumină verde și violet în atomosferă, pe timpul unei eclipse.

Efectul menționat mai sus mai este responsabil și pentru culoarea cerului, pentru apusurile de soare foarte intense și chiar și pentru culoare ochilor albaștri.

Ținând cont de toate aceste detalii, eclipsa totală de Lună este un eveniment pe car nu îl poți rata, pentru că va fi cu adevărat un fenomen deosebit.