Comunicarea dintre părinţi şi copii are loc încă din primele clipe de viaţă, la început doar din priviri pentru ca mai târziu silabele şi cuvintele să le aducă tuturor o imensă bucurie.
Când această mămică îl salută în cel mai drăgălaş mod pe micuţul ei, acesta îi răspunde într-un mod la care nici ea nu s-ar fi aşteptat niciodată.
Atunci când Samantha Jones din Michigan i-a spus fiului ei de numai două luni „Hello”, ea nu se aştepta ca micuţul să o imite atât de natural repetând de fapt acest cuvânt cu atâta drăgălăşenie.
Christian Jones, bebeluşul din aceste imagini, este o minune de copil care o priveşte cu multă dragoste pe mama lui.
Nimic nu este mai preţios decât să vezi în faţa ta un chip de înger şi să te bucuri de fiecare clipă pe care o petreci alături de această fiinţă minunate.
Imaginile filmate vorbesc de la sine şi reprezintă un moment cu o încărcătură emoţională deosebită.
Mama acestui bebeluş adorabil poate fi mândră de fiul ei care în ciuda vârstei fragede pe care o are rosteşte primul lui cuvânt. Oare care va fi următorul?
Cum comunica bebe cu tine?
● La nastere – inca de la inceput, bebelusul invata puterea comunicarii. Observa ca atunci cand plange, tu iti dai toata silinta pentru a-l face sa se simta bine.
Modul in care raspunzi la primele sunete si plansete pe care le scoate reprezinta fundamentul limbajului de mai tarziu.
● La doua luni – copilul incepe sa reactioneze la ceea ce zici si faci. Daca vorbesti cu el si il privesti cu dragoste in ochi, te va fixa cu privirea la randul sau si va incerca sa scoata mici sunete. In acest moment incepe sa faca o legatura intre ceea ce aude si ceea ce face el insusi atunci cand deschide gura.
Cand tu ii vorbesti, bebe incearca sa descifreze cate ceva din ceea ce spui.
● Intre 6 si 8 luni – pregateste-te pentru gangurelile adorabile. Bebe incepe sa pronunte vocale si, din cand in cand, sa le asocieze consoane. In curand va incepe sa imite sunetele pe care le aude atunci cand cei din jurul sau ii vorbesc – iar mami devine inspiratia principala.
Incurajeaza-ti bebelusul sa vorbeasca!
● Numeste fiecare obiect pe care il folosesti: de exemplu, atunci cand ii faci baie si iei samponul ca sa il speli pe cap, arata-i sticla si spune-i: „uite, asta e sampon”. Atunci cand mergeti pe-afara, fa-i semne spre ceea ce se vede in jurul vostru: „uite catelul. uite copacul”.
Facand acest lucru, te asiguri ca bebelusul tau isi construieste vocabularul, folosindu-se de ceea ce invata de la tine.
● Cititi impreuna: la inceput, micutul nu va intelege ce ii spui, dar vei reusi sa ii stimulezi simturile si il vei determina sa fie un cititor pasionat atunci cand va creste.
● Prosteste-te: copiilor le place sa te pui la mintea lor si sa le propui diverse joculete. Pana si joaca de-a cucu-bau ii face sa fie atenti, sa se concentreze mai bine la ceea ce spui si sa incerce sa te imite.
● Canta-i: bebelusii iubesc muzica, asa ca vor asculta cuvintele tale si isi vor fixa anumite sunete in minte, urmand ca mai tarziu sa le foloseasca atunci cand incep sa isi dezvolte limbajul.
● Gangureste si tu: daca puiul tau spune „eeee”, scoate si tu un sunet similar. Faptul ca va jucati cu sunetele reprezinta o adevarata distractie si o cale de a simula o conversatie adevarata.
Si, daca tot vorbiti, nu uita sa ii lasi timp sa raspunda de fiecare data si sa nu ii intrerupi bolboroselile.