Noul coronavirus se transmite mult mai repede decât se știa până acum! Astfel că și întâlnirile scurte, de cel mult un minut, te pot infecta cu noul coronavirus! Asta e concluzia la care au ajuns cercetătorii americani.
Până acum se știa că poți contracta COVID-19 dacă stai cel puțin 15 minute lângă o persoană infectată și bineînțeles, cu atât mai repede, dacă protecția, prin purtarea unei măști, nu este asigurată.
Un nou raport privind căile prin care se poate transmite coronavirusul sugerează că răspândirea COVID-19 și contractarea bolii poate avea loc și în cazul unor expuneri foarte scurte, de până la un minut, dacă acestea au loc destul de des, scrie LiveScience.
Astfel că, pe lângă distanța de cel puțin 2 metri, mască de protecție, în cazul celor 15 minute consecutive de expunere, contează și cât de des este cineva în contact cu altcineva infectat cu noul coronavirus, chiar dacă e vorba de perioade foarte scurte de timp. Concluzia este că ar trebui să se ia în considerare și implicațiile riscului de transmitere ale timpului de expunere cumulat, care poate depăși cele 15 minute.
Cum au ajuns cercetătorii americani la această concluzie?
Potrivit unui raport de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, un ofițer de penitenciar din statul american Vermont s-a infectat cu noul coronavirus, deși nu a fost NICIODATĂ în preajma unor persoane infectate mai mult de un minut.
El s-a infectat după ce s-a expus practic, de mai multe ori, la noul virus, pentru că s-a aflat în preajma deținuților infectați de mai multe ori, chiar dacă într-o perioadă de timp foarte scurtă – de cel mult 60 de secunde.
La doar o săptămână de la expunere, ofițerul de penitenciar a început deja să dezvolte primele simptome ale contractării COVID-19.
Potrivit raportului, expunerea a avut loc probabil pe 28 iulie, când șase deținuți au fost transferați la închisoarea din Vermont. Atunci niciunul dintre ei nu a prezentat simptome de COVID-19, dar au fost testați la sosire. A doua zi, toți șase au primit rezultate pozitive. Imediat a început ancheta epidemiologică pentru a identifica persoanele cu care au intrat aceștia în contact. După ce au fost monitorizate înregistrările video, a fost identificat un ofițer care a stat la o distanță mai mică de 2 metri (care e recomandată ca protecție), mai exact la mai puțin de 1,8 metri de deținuți. Acesta nu a fost însă considerat contact apropiat, pentru că nu a stat în preajma noilor deținuți infectați mai multe minute consecutive, adică timp de cel puțin 15 minute. Astfel că ofițerul respectiv a continuat să vină la serviciu.
Însă, ulterior, a început să prezintă câteva simptome specifice infectării cu noul coronavirus. Pe 4 august, deci la opt zile după venirea deținuților în închisoare, avea deja primele simptome: și-a pierdut gustul, mirosul, nasul îi curgea, a început să tușească și să respire mai greu, pe lângă o durere de cap sâcâitoare. A doua zi, testul pentru COVID-19 a ieșit pozitiv.
După confirmarea ofițerului cu noul coronavirus, au fost revăzute și studiate toate filmările de pe camerele de supraveghere pentru cât mai multe informații despre contactul cu deținuții bolnavi din ziua sosirii, 28 iulie.
S-a observat că, deși acesta nu a stat niciodată 15 minute foarte aproape de cei șase deținuți infectați, a avut mai multe întâlniri scurte cu ei. Mai exact, în timpul programului de lucru de 8 ore, ofițerul a avut 22 de scurte întâlniri (între 10 și 60 de secunde fiecare) cu deținuții, care au însemnat în total 17 minute de expunere cumulată.
Trebuie spus că ofițerul purta o mască de stofă și ochelari de protecție în timpul întâlnirilor, dar deținuții nu erau întotdeauna mascați.
Ofițerul nu avea alte contacte cunoscute cu COVID-19 și nu călătorise în afara Vermontului în cele 2 săptămâni de dinaintea bolii sale. În plus, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 în Vermont a fost scăzut în acea perioadă, deci era puțin probabil ca acesta să contracteze boala prin transmitere comunitară.
Descoperirea arată că „cel puțin unul dintre deținuții asimptomatici a transmis SARS-CoV-2 în timpul acestor scurte întâlniri”, au spus autorii raportului.
Constatările au implicații în anchetele epidemiologice și în definirea contactului direct și apropiat cu o persoană infectată cu noul coronavirus, care e definit ca fiind la maximum 1,8 metri, timp de cel puțin 15 minute.
Factorii suplimentari care apar sunt: apropierea (fizică) dintre persoane și dacă persoana infectată cântă sau face mișcare, caz în care se produc aerosolii, prin care se transmite coronavirusul, se arată în raportul Centrului pentru Prevenirea Bolilor. În plus, virusul se transmite mai ușor și dacă în încăperea, locul în care sunt persoanele respective mai este și aglomerație sau nu este ventilat corespunzător.
Sursa: Realitatea.net