Este oficial vară, ceea ce înseamnă că a venit sezonul căpușelor. Asemenea altor insecte înfricoșătoare care se hrănesc cu sângele nostru și împrăștie boli, căpușele pot cauza multă anxietate, dar și informații eronate cu privire la cât de periculoase sunt, la modul în care își găsesc prada, dar și la cel mai bun mod de a scăpa de ele. Înainte să vă aventurați în supoziții, iată care sunt cele mai comune mituri despre căpușe:
1. Mit: atunci când le arzi vei avea un rezultat mai bun decât ai putea avea cu penseta – după ce au văzut o căpușă pe ei, unii oameni înrăutățesc situația prin a folosi o brichetă. Acest mit spune că cel mai eficace mod de a scăpa de căpușă este prin ardere, dar specialiștii spun că acest mod de a gândi este greșit.
Imaginați-vă cum ar fi să încercați să ardeți ceva de mărimea unei semințe de susan sau chiar mai mic care este atașat atât de aproape de pielea ta. În afara faptului că este dureros și periculos, această metodă crește riscul unei infecții. Un studiu din 1996 susține că oamenii care au folosit alte metode în afara unei pensete au fost mai expuși bolilor care vin o dată cu expunerea la căpușe. Oamenii care le-au scos folosind penseta cât mai aproape de piele au avut o expunere mai mică în fața bolilor.
2. Mit: căpușele cad din copaci pe oameni – experții spun că este o posibilitate mai puțin probabilă, mai ales ținând cont de modul în care acestea își caută mâncarea – sânge uman și animal. În timp ce este posibil ca acestea să se cațere pe copaci, nu este ceva obișnuit pentru că găsesc mai greu gazde la un nivel mai înalt.
Totuși, nu este o ideea rea să purtați o pălărie în zonele cu expunere la căpușe, chiar dacă acestea nu cad din copaci. Dacă o căpușă cade pe tine, se ta târî până găsește un loc portivit de unde să muște, susține Sam Telford, un profesor de boli infecțioase și sănătate globală la Scoala Cumming de la Universitatea din Massachusetts.
Acest loc este, adesea, sub braț sau în spatele genunchiului, în sau în apropierea urechii sau, da, în păr.
3. Mit: toate căpușele sunt purtătoare de boala Lyme – doar un anumit fel de căpușe sunt deținătoare de boala Lyme. Mai mult, dintre acestea, doar patru din cinci poartă boala Lyme. În cele mai multe cazuri, o căpușă infectată trebuie să fie atașată între 36 și 48 de ore pentru a transmite bacteria bolii Lyme.
În timp ce nu toate căpușele sunt purtătoare de boala Lyme, este o idee bună să fiți verificați de un mediu, în cazul în care ași găsit o căpușă pe voi.
4. Mit: puteți scăpa de o căpușă folosind parfum, alcool, vaselină – aceste sfaturi vechi pe care le-am învățat de la rudele noastre în ceea ce privește îndepărtarea căpușelor, cum ar fi să folosim parfum., alcool, să aprindem un chibrit lângă zona afectată, sau să folosim ojă de unghii, nu sunt deloc necesare și sunt periculoase. Singura unealtă de care aveți nevoie este o pensetă.
În cazul în care decoperiți o căpușă pe piele, luați o pensetă și trageți de căpușă cât mai aproape de piele, fără să vă grăbiți, fără să întoarceți sau să o distrugeți. Apoi, spălați-vă pe mâini și locul în care ați găsit căpușa cu săpun și dezinfectant.
5. Mit: funcționează mai bine atunci când întorci căpușa în sensul acelor de ceasornic – învers față de acele de ceasornic – colții unei căpușe nu sunt înșurubate. Ghimbii acesteia din jurul gurii pot fi deșurubate dar doar printr-o acțiune care ar trebui efectuată de un profesionist și cu o pensetă specială. Cel mai probabil, dacă veți face asta cu o pensetă normală, cu degetele sau cu un foceps, veți pune prea multă presiune pe părțile gurii și acestea se pot rupe.
6. Mit: căpușele îți miros sângele ca vampirii și vin spre tine – acestea nu găsesc o gazdă nouă pentru că îi miros sângele, ci pentru că simt dioxidul de carbon, simt respirația, căldura și mișcarea.
7. Mit: poți omorî o căpusă prin înec – dacă o căpusă este atașată de tine, aceasta nu va muri dacă vei intra într-o piscină, să spunem. Acestea pot supraviețui mult timp sub apă. Totuși, acestea mor la temperaturi înalte și la căldură uscată.