Franțuzoaica Gabriella Papadakis a suferit un moment stânjenitor în timpul programului scurt la dans pe gheață, de la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, Coreea de Sud.
Advertisement
Gabriella Papadakis, în vârstă de 22 de ani, și partenerul ei Guillaume Cizeron, 23 de ani, sunt unii dintre marii favoriți la medalia de aur la dans pe gheață.
În timpul programului scurt, rochia Gabriellei a cedat și s-a desprins, astfel că patinatoarea a ajuns cu un sân la vedere în fața fotografilor.
După programul care i-a plasat pe locul 2 provizoriu, franțuzoaica avea ochii în lacrimi.
”Mi-a distras atenția. E cam cel mai negru coșmar care mi se putea întâmpla la Jocurile Olimpice. Mi-am spus că nu am de ales, trebuie să continui și asta am făcut.
Cred că putem fi mândri de noi că am realizat acestă evoluție bună în ciuda a ceea ce s-a întâmplat.”, a comentat Gabriella.
Din cauza momentului jenant, perechea a pierdut puncte la prezentare si a terminat pe locul 2, la aproape 2 puncte în spatele canadienilor Tessa Virtue şi Scott Moir.
Guillaume Cizeron a spus că e frustrant că au pierdut puncte din cauza a ceva ce nu puteau controla: ”E doar un costum, e ceva stupid, sunt dezamăgit un pic.”
Cea mai veche pereche de patine cunoscute de om datează din anul 3000, înainte de Christos, găsite pe fundul unui lac din Elveția. Ele erau concepute din oasele unor animale mari, în care erau date găuri la fiecare capăt ale fiecărui os și legate cu piele. Există și un cuvânt olandez pentru patinaj: ”schenkel”, care înseamnă ”osul piciorului”.
În secolul al XIV-lea, olandezii au început să folosească platforme de lemn pentru a patina, placate cu un strat subțire de fier. Patinele erau atașate de pantofii patinatorului cu legături din piele, iar pentru avânt erau folosite bețe.
Pe la 1500, s-a adăugat o lamă de metal dublă, pentru care nu mai era nevoie de bețe, pentru că acum patinatorul putea să gliseze pe gheață fără alt ajutor. Aceste patine erau numite ”Dutch Roll”.
În 1848, americanul E.V.Bushnell a inventat primele patine care aveau lamele în totalitate din oțel, iar în 1865, Jackson Haines, un patinator american celebru, a dezvoltat lamele din metal plate, așa cum le știm astăzi. Acestea erau atașate direct pe bocancii lui Haines.
Patinatorul a devenit faimos prin noile sale tehnici de dans pe gheață, sărituri și întoarceri.
În 1914, John E. Strauss, un fierar din Sant Paul, Minnesota, a inventat primele patine care aveau lamele dintr-o singură bucată de metal, ceea ce le făcea mai ușoare și mai rezistente.
Primul patinoar cu gheață artificială (înghețat mecanic) a fost construit în 1876, la Chelsea, Londra și a fost numit Glacarium.