Anamaria Vasile

Noua Lege a Pensiilor a fost adoptată! Ce modificări au avut loc

Vești importante pentru milioane de români! Noua Lege a pensiilor a fost adoptată de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, după ce a obținut aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul ședinței de Guvern, că valoarea punctului de pensie va crește gradual la 1.265 de lei în anul 2019, la 1.775 de lei în anul 2020 și apoi la 1.875 de lei în anul 2021.

Șeful Executivului a precizat că legea se va aplica etapizat.

„Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce îsneamnă și noi creșteri a punctului de pensie la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Aceasta lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susținută din punct de vedere bugetar și asupra căreia ne-am consultat atât cu patronatele cât și sindicatele”, a punctat Dăncilă.

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuțiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referință (VPR) care se va majora și în funcție de „creșterea reală a câștigului salarial brut realizat”.

„Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

De asemenea, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiții deosebite. Astfel, pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători.