Anamaria Vasile

O FEMEIE DIN BUCUREȘTI A FOST AMENDATĂ PENTRU O RECLAMAȚIE FĂCUTĂ VECINILOR CARE RENOVAU APARTAMENTUL

Polițiștii au amendat o femeie din București cu 1.500 de lei, după ce aceasta reclamase vecinii, din cauza zgomotului care se auzea pentru că aceștia renovau apartamentul. Iar Judecătoria Sectorului 1 a menținut sancțiunea aplicată femeii pentru apelarea nejustificată a serviciului de urgență 112.

Femeia, care fusese amendată în luna martie a anului trecut, a contestat sancțiunea și a cerut anularea. Ea a arătat în proces că în martie 2020, în jurul orei 12.00, se pregătea să îl culce pe copilul în vârstă de doi ani, dar la unul dintre apartamentele învecinate se efectuau lucrări de construcție care produceau un zgomot infernal, scrie ziare.com. „Zgomotul provocat de lucrările efectuate nu era unul în limite rezonabile (nici măcar cum este clasicul zgomot de bormașină), ci era provocat, cel mai probabil, de spargerea unui tavan/perete cu un aparat contondent”, scrie în contestația făcută de femeie. Ea a mai arătat că „nu era prima dată când vecinii respectivi efectuează lucrări de construcție care provoacă zgomote și disconfort foarte mari, petenta nefiind singura persoană care a apelat la 112 din acest motiv”.

O femeie din București a fost amendată pentru o reclamație făcută vecinilor care renovau apartamentul
Bucureșteanca a mai scris în contestația de anulare a amenzii că „nu a urmărit în niciun moment alertarea nejustificată a autorităților, din contra, apelul la 112 a avut drept scop solicitarea concursului forței coercitive a statului, pentru a-i fi respectat dreptul de a conviețui în liniște alături de fiul sau de numai 2 ani”.

Din nefericire pentru ea, Judecătoria Sectorului 1 a menținut decizia inițială și nu i-a anulat amenda. „Zgomotul determinat de efectuarea lucrărilor de construcție poate atrage răspunderea contravențională a persoanelor în cauză numai în ipoteza în care lucrările de construcție sunt efectuate în timpul programului de liniște”. „Deși, efectuarea acestor lucrări produce un zgomot deranjant pentru ceilalți locatari, chiar și în afara programului de liniște, petenta trebuie să conștientizeze că locuiește și cu alte persoane care au dreptul de a întreprinde acțiunile necesare pentru renovarea unităților locative, în pofida faptului că îi crează un oarecare disconfort”, a arătat judecătorul de la Judecătoria Sectorului 1.

Același judecător a mai punctat că „prin apelarea serviciului 112, petenta nu a învederat o situație în care este periclitată viață, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”. „Având în vedere că petenta nu se află într-o situație în care să-i fie periclitată viață, integritatea corporală ori sănătatea, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, această apelând serviciul de urgență doar pentru că era incomodată de lucrările de renovare efectuate în afară programului de liniște, instanța apreciază că a avut loc o alertare falsă (n.a. a serviciului de urgență) în sensul art. 32 alin. 1 lit. b din O.U.G. nr. 34/2008”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sector 1, care nu este definitivă.