Anamaria Vasile

Ordonanța Militară 10 a fost anunțată de Klaus Iohannis. Ce se întâmplă cu restricțiile românilor, începând chiar de astăzi

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis a avut o altă ședință la Palatul Cotroceni în cadrul căreia a vorbit deschis despre situația actuală în care se află România, din cauza pandemiei de coronavirus.

Șeful statului a discutat despre anul școlar și despre cum se vor desfășura cursurile, de acum încolo, pentru elevi, dar a anunțat și o altă Ordonanță Militară: cea cu numărul 10.

Klaus Iohannis a menționat faptul că intervalul de ieșire din casă pentru persoanele de peste 65 de ani a fost schimbat din nou. Astfel, acestea vor putea să iasă din casă pentru cumpărături sau nevoi urgente și chiar activitate fizică într-un nou interval orar: dimineața de la 7 la 11 și seara de la ora 19 la 22, după cum a anunțat președintele României.

Tot în cadrul ședinței de la Cotroceni, Klaus Iohannis a vorbit despre anul școlar. Șeful statului a stabilit ca anul școlar și cel universitar să se desfășoare numai sub forma cursurilor online, până la data de 12 mai, iar elevii să nu mai fie prezenții, fizic, în unitățile de învățământ, pentru a se evita răspândirea COVID-19.

Cu toate acestea, elevii de clasele a 8-a și a 12-a vor putea veni la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

„În momentul de față activitatea fizică este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud că trebuie să ne relaxăm, dragii mei, din păcate nu este așa. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire.

Trebuie să ținem cont de câteva lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală și unul de a duce boala de la școală acasă.

Am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, unele încă evaluează. Acolo unde s-au deschis școlile experimental. În Franța, după puține zile zeci de elevi au fost testați pozitivi. Deci lucrurile nu sunt simple.

În concluzie s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor în acest an grădinițele și școlile sa nu se mai redeschidă. Elevul nu se va întoarce fizic la școală. Până pe 12 iunie continuă formele de învâțământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele a 8-a și a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțarea pot fi respectate. Vor fi maximumm 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială” a spus Klaus Iohannis.

Loading...