Anamaria Vasile

Papagalul si-a vazut stapanul venind acasa de la munca

Onni este un simpatic papagal din specia Cacadu care deja i-a invatat programul stapanului sau pe care il iubeste enorm.

El nu mai are nevoie de nicio alarma pentru a sti ora la care trebuie sa se posteze in fata geamului pentru a-l astepta.

Momentul in care stapanul sau isi parcheaza masina in fata casei ii aduce o stare de extaz haiosului papagal.

El se invarte de colo-colo, aratand tuturor ca parca arde de rabdare sa sara in bratele stapanului.

Cand vede ca barbatul se apropie de usa si pasarea se indreapta catre acelasi loc.

Acesta este momentul in care zburdalnica pasare isi satura dorul de stapanul sau, bucurandu-se nespus de sarutarile patimase pe care le primeste.

Luat la intrebari despre cum si-a petrecut ziua, papagalul pare sa ii dea un raport complet barbatului, chiar daca sotia acestuia il numeste in gluma ‹‹un mic tradator››.

Cat de dragalas poate fi!

Papagalii cacadu sunt răspândiți în Indonezia, Australia, Insulele Filipine și Noua Guinee.

Fac parte din familia păsărilor Psittaciformes și sunt grupate în 21 de specii. Sunt păsări de talie medie și pot trăi între 40-100 de ani.

Unele specii trăiesc mai puțin, altele (ex. specia Cacatua banksii) ajung la 100 de ani.

Aceste păsări pot fi crescute în captivitate, pot fi hrănite cu legume și fructe, porumb, morcovi, vinete, țelină, castraveți, rădăcină de păpădie, mazăre păstăi, fasole verde, zmeură, căpșuni, pere, rodii.

Specii de papagali cacadu:

Cacatua alba este o specie numită și papagatul cacadu alb și provine din Indonezia din Insulele Maluku.

Are penajul alb, doar coada și partea inferioară a aripilor cu nuanțe gălbui.

Preferă regiunile cu păduri, de la altitudini de cel mult 900 m, dar și zonele mai joase, de pe malul râurilor, terenurile mlăștinoase și agricole.

Are lungimea corpului de 40-46 cm, iar coada de 20 cm. Poate trăi 50-70 de ani.

Cacatua sanguinea este de origine din Australia și Noua Guinee. Are lungimea corpului de 35-39 cm și lungimea cozii de 12 cm. Penajul acestui papagal este alb, iar în zona ochilor și a ciocului are pete roz. Poate trăi aproximativ 50 de ani.

Cacatua galerita este un papagal nativ din Noua Guinee, Australia de Est și Tasmania. Are penajul alb și creasta de pe cap de culoare galbenă.

Această nuanță de galben apare și în zona inferioară a cozii sau sub aripi. Are lungimea corpului de 48-55 cm, greutatea de 810-920 g și speranța de viață de 60-80 de ani.

Cacatua leadbeaterii trăiește în Australia Centrală și de Est. Are lungimea corpului de 36-40 cm și greutatea de 300-425 g.

Penajul este alb pe spate și pe aripi, în rest este roz-deschis, iar pe cap are o creastă cu pene albe și roșu-aprins. Acest papagal poate trăi 40-80 de ani.

Cacatua goffini este un papagal care apare în Indonezia și trăiește 35-40 de ani. Penajul este alb, coada gălbui, iar creasta albă la exterior și roză la interior.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 28-30 cm și greutatea de 300-400 g.

Cacatua sulphurea este o specie de papagal din Indonezia. Are lungimea corpului de 38 cm și speranța de viață de 40 de ani.

Penajul este alb, creasta galbenă-intens, iar pe corp apar pete galbene sub aripi, pe obraji și sub coadă.

Cacatua galerita triton este de origine din Noua Zeelandă, Australia, Indonezia și Guinea. Are speranța de viață de peste 40 de ani.

Penajul este alb, doar obrajii, penele de zbor și coada au pete galbene. Pe cap, papagalul are o creastă galbenă-intens.

Ciocul este gri-închis, in jurul ochilor apare câte un inel preorbital de culoare albastru-deschis.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 46-50 cm și greutatea de 550-693 g.

Cacatua moluccensis este o specie de papagal din Indonezia. Are lungimea corpului de 52-55 cm și greutatea de 780-1100 g.

Penajul corpului este roz-deschis, coada și aripile albe, iar partea ventrală și gătul de culoare roz. Speranța de viață este de aproximativ 40-80 de ani.

Cacatua pastinator este originar din Australia. Are lungimea corpului de 38-40 cm și penajul alb, doar gătul și pieptul sunt roz.

În zona dintre cioc și ochi prezintă câte o pată roșie. Ochii sunt mici, au irisul maro, iar în jur apare câte un inel preorbital de culoare albastră.