Necuvantatoarele care nu apartin aceleiasi specii ne surprind adeseori prin comportamentul lor cu totul neasteptat pe care il adopta in incercarea de a interactiona cu multa naturalete.
Acest papagal jucaus vrea cu tot dinadinsul sa se imprieteneasca foarte repede cu un pisoi adorabil, care, dupa cum vedem, este destul de precaut la vederea pasarii.
Papagalul inainteaza pas cu pas cat mai aproape de pisoi care nu stie la ce sa se astepte din partea creaturii din fata lui.
Prevazator, pisoiul tine garda ridicata si din cand in cand se apara cu labuta atingandu-l usor pe papagal.
Nimic nu pare sa-l intimideze pe acest papagal care ii „vorbeste” pe limba lui simpaticului pisoi.
Cand motanelul se indeparteaza usor, pasarea il urmareste indeaproape ajungand sa-l prinda cu ciocul chiar de coada.
Aceasta reactie neasteptata din partea papagalului are un raspuns la fel de prompt din partea pisoiului care il loveste cu labuta instantaneu.
Degeaba incearca pisoiul sa bata in retragere si sa fuga din calea papagalului curajos pentru ca acest lucru este de prisos.
Simpaticul inaripat isi doreste un prieten si este sigur ca pisoiul va fi acela.
Cu siguranta insistenta lui va da roade si in viitor aceste necuvantatoare vor ajunge sa se accepte reciproc.
Ce au in comun papagalii si pisicile? Aparent nimic. Ba mai mult, te-ai astepta sa-i vezi fugarindu-se.
Si totusi, proprietara unei pensiuni pentru animale din America a dovedit ca, uneori, doua specii atat de diferite pot convietui in buna pace.
Cand si-a botezat pensiunea “Papagalul care toarce”, proprietara stia bine ce provocare o asteapta. “Sunt atat de multe pensiuni care pun impreuna caini si pisici.
Noi insa ne-am gandit sa scoatem cainii din ecuatie si sa introducem pasarile. Ceea ce le-a facut pe pisici mai fericite”, a declarat Maria Brinson, proprietara pensiunii.
Cat e ziua de lunga, felinele si papagalii se urmaresc reciproc, de o parte si de alta a unui geam protector.
Pana la urma, s-au obisnuit cu totii cu vecinii de pensiune, asa ca fiecare isi vede acum de treaba lui, ca si cand nicio prietenie din lume n-ar putea fi mai stransa decat cea dintre un papagal si o pisica.
Prietenul la nevoie se cunoaște! Asemenea oamenilor, și făpturile necuvântătoare au nevoie de un alt suflet, de preferință unul cald, care să le accepte în preajmă și să le ofere un sentiment de pace și siguranță.
Sau pot avea nevoie de un umăr cald, pufos, pe care să-și odihnească capul după o lungă zi de joacă și de pozne.
Orice s-ar zice și întâmpla, le înduri mai ușor pe toate dacă nu ești singur cuc. În ciuda a ceea ce se crede în mod obișnuit, prietenia nu este un apanaj al speciei umane.
Deși nu își pot exprima sentimentele asemenea oamenilor, necuvântătoarele pot lega prietenii trainice; se pot atașa inclusiv de făpturi aparținând unor specii cu mult diferite.
Prietenia dintre pisică și papagalul cel viu colorat pare extrasă dintr-o carte de povești al cărei autor are cam prea multă imaginație, dar uneori realitatea este mai frumoasă decât cele mai incredibile dintre basme.
Pentru că, așa cum s-a văzut de nenumărate ori, realitatea poate să întreacă basmul.
Dovada cea mai bună? Prietenia de nezdruncinat dintre un cățel sobru, serios (doar în aparență) și o mâță năzdrăvană.
Întâi și întâi, câinele și pisica au căzut la pace… Apoi au preschimbat pacea în amiciție și amiciția într-o caldă și indistructibilă prietenie.
Dacă așa ceva s-a putut, atunci nu-i totul pierdut. Există, deci, speranțe pentru o lume mai bună.
Există nădejdea că se va înțelege până la urmă și om cu om, aruncând armele într-o parte și în cealaltă parte dușmănia seculară.
Cine are ochi de văzut, poate vedea că prietenia dintre necuvântătoare există și poate fi deosebit de solidă.
Prietenii noștri necuvântători nu umblă cu sferturi și jumătăți de măsură în ceea ce privește prietenia, devotamentul și iubirea, deoarece ei… nu știu matematică.
Poate tot de aceea oferă prietenie și bucurie fără rezerve, condiții și fără să aștepte vreodată o răsplată echivalentă.
Noi, oamenii, cu toată matematica și știința noastră, putem avea de învățat și de la cei care nu cuvântă…
Avem de învățat lecția prieteniei. Este singura lecție ce poate fi predată fără a avea nevoie de cuvinte și de cifre. Cu atât mai puțin de calcule!