Anamaria Vasile

Stapana incearca sa discute cu cineva, dar cainele nu o lasa

Walter este un Bulldog Francez care locuieste cu stapana lui in Texas si caruia ii place nespus de mult sa comunice cu aceasta lui in felul sau.

Cainele isi doreste sa fie extrem de convingator si atunci cand deschide gura pare „sa cante” o arie de opera.

Asfel, patrupedul atrage toata atentia asupra lui facandu-se remarcat in fata celor din jurul lui.

Suparat probabil ca stapana lui l-a lasat singur in masina in timp ce femeia discuta cu o cunostinta, cainele si-a exprimat nemultumirea in speranta ca stapana il va da jos.

Degeaba incearca stapana sa il linisteasca, pentru ca bulldogul urla fara incetare. Surprinzator este modul in care o face, vocalizele cainelui fiind cu adevarat impresionante.

In ciuda situatiei extrem de amuzante, stapana acestui bulldog poate fi totusi mandra de „talentul vocal” al cainelui sau care nu latra ca un patruped obisnuit, ci ca un veritabil cantaret de opera.

Fara indoiala ca se va gandi insa de doua ori inainte de a-l mai lasa singur in masina.

La prima vedere, un catel din rasa Bulldog Francez fie iti place la nebunie, fie nu te atrage deloc. Dar daca prinzi un moment langa un catel “cu fata de liliac”, te vei indragosti iremediabil!

E greu de pus in cuvinte motivul pentru care acest caine iti trezeste toate sentimentele materne/paterne si iubirea neconditionata. Poate e un amalgam intre aspectul sau haios si atitudinea lui umana, fiind numit si „un om mic cu o fata ciudata”.

Totodata, putem sa mentionam ca Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez renumit, l-a inclus pe haiosul „Frenchie” in operele sale de arta.

Marele sculptor italian Rembrandt Bugatti, a imortalizat un exemplar din acest soi de Bulldog intr-o superba statueta.

Sirul marilor personalitati fascinate de aceasta rasa poate continua si in vremurile actuale, marile vedete de la Hollywood fiind pur si simplu dependente de dragostea unui „Frenchie”:

Familia Osbourne, Leonardo Di Caprio, Reese Witherspoon, Christina Ricci, Martha Stewart, Victoria and David sunt doar o parte din lista celor mai mari iubitori ai micului Bulldog.

Cum a luat nastere rasa de “catei-liliac”?

Cartile de specialitate recunosc aceasta rasa inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar parintii ei sunt nu francezii, ci englezii care au emigrat in Franta, in urma crizei economice de atunci. Din incrucisarile

Bulldogului englez cu diversi terrieri de talie mica a rezultat ceea ce noi numim azi „catelul-liliac”, datorita urechiilor sale erecte, cu forma unor petale.

Elemente de standard:

Aspect general

Infatisare tipic mosoloida, caine puternic pentru talia sa, compact, par scurt, fata turtita, urechiile drepte, coada scurta si rasucita in forma de „s”.

Culoarea:

Roba trebuie sa fie in nuante de maron inchis, pana la roscat, cu inspicatura medie sau extinsa, alb si negru si combinatii intre acestea. Restul culorilor nu sunt admise in criterile standard de acordare a certificatului de autenticitate a rasei.

Comportament:

Sociabil, vesel, activ si foarte afectuos.

Adevarat sau fals:

Se spune ca Bulldogii Francezi au fost creati pentru a lua parte la luptele cu tauri!

Fals! Bulldogul Englez era cel care participa la coride, iar micutul francez avea doar rolul unui companion devotat si, din cand in cand, mai prindea cate un soarece.

Francezii chiar l-au poreclit „ratier”-vanator de soareci-, dar intr-o competitie cu un soricar, Frenchie trece pe locul doi.

Nasul scurt nu il ajuta prea mult in acest razboi cu rozatoarele, dar, totodata, auzul ascutit era un atuu.