Anamaria Vasile

Pelinul – un remediu excelent pentru numeroase boli

Despre cât de eficientă pentru sănătate este această plantă cu o aroma foarte puternică, se știe încă de pe vreea Greciei Antice. Pelinul este o planta foarte des ultilizată în Orintul Mijlociu, în Europa sau în Asia. Se poate culege de pe câmpii sau de pe dealuri.

De obicei are un metru în înălțime și se spune că ar fi cea mai amară planta din lume. Pelinul înflorește în perioada iulie – septembrie. Florile sale sunt de culoare galbenă, în timp ce frunzele pot să fie verzi, cenușii sau chiar argintii.

Pentru diferite terapii se utilizează florile și frunzele acestei plante. Cel mai bine este să strângi recolta după ce s-a terminat procesul de înflorire a pelinului.

Pelinul este foarte bogat în uleiuri volatile, principii amare, tuiol, artamarină, dinină, pinen și nu numai.

Efectele pelinului sunt antibacteriene, colagoge, vermifuge, antimicotice, antiinflamatoare. Pelinul este un foarte bun cicatrizant, un stimulant gastric deosebit și desigur, un tonic amar.

Foart ultilizată și benefică este influzia din pelin. Ca să o prepari vei avea nevoie de o linguriță de pelin uscat, de o cană de apă. Trebuie să consume acest lichid amar cu aproximativ 5 minute înainte de fiecare masă.

Cu ajutorul ei vei scăpa de problemele de stomac, de afecțiunile ficatului sau de cele ale vezicii biliare.

Vei scăpa datorită pelinului de poftele alimentare, dar și de paraziții intestinali. De asemenea, dacă vei avea vreo intoxicație alimentară nu trebuie să folosești neapărat medicamentele din farmacii ca să te tratezi.

Dar îți poți prepara în schimb o infuzie foarte concentrate de pelin. Vei combina 250 de mililitri de apă cu 2 lingurițe de pelin uscat ca să obții acest remediu natural.

Bea o cană în fiecare zi timp de o săptămână ca să scapi de toate simptomele intoxicației alimentare. Dacă ai nevoie de pulbere din pelin este suficient doar să pui niște pelin uscat în râșnița de cafea pentru a-l mărunți.

Vei scăpa de limbrici, dar și de alți paraiți intestinali dacă vei consuma dimineața, pe stomacul gol, câte 2 grame de pelin sub formă de pulbere.Amestecă 20 de grame de pelin cu 100 de mililitri de alcool de aproximativ 70 de grade.

În acest fel vei obține tincture de pelin care este un foarte bun vermifug. Mai ales cei care stau la țară, dar nu numai, știu despre obiceiul de a bbea vinul cu pelin. Amestecă 30 de grame de plantă cu un litru de vin alb.

Bea câte 50 de mililitri de vin dimineața cu aproximativ 20 de minute înainte de micul dejun. Ține această cură maxim 14 zile.

Cei care nu au voie să consume alcool, nu trebuie să folosească sub nicio formă această rețetă. Este de asemenea să știi că pelinul poate să aibă și efecte halucinogene, mai ales dacă este consumat foarte des pentru o perioadă mai lungă.

De asemenea în anumite cazuri pot să apare crize de tremurat, convulsii, alergii, depresii, stări de rău și nu numai. Nu au voie să consume deloc pelin femeile însărcinate sau care încă mai alăptează.