Anamaria Vasile

Racirea brusca a vremii a dus la un fenomen neobisnuit

Un anticiclon care s-a format deasupra Europei este atat de mare incat ar putea depasi toate recordurile si va aduce, miercuri, o presiune atmosferica ridicata pe toata suprafata continentului, in special in zona centrala, in nordul Mediteranei si in nordul Balcanilor, anunta Severe-Weather.

Anticiclonul s-a format in urma masei de aer polar care a patruns in Europa in ultimele zile. Astfel, presiunea atmosferica va ajunge la 1040 hPA, in conditiile in care presiunea atmosferica la nivelul marii, considerata cea normala, este de 1000 hPa.

O presiune precum cea preconizata pentru miercuri este neobisnuita de ridicata, mai ales la inceput de toamna, si ar putea depasi recorduri, mai noteaza Severe-Weather. Potrivit National Meteorological Agency, o presiune atat de ridicata s-a mai ingreistrat doar in toamna anului 1953. Presiunea atmosferica va scadea incepand de joi.

In Romania, temperatura a scazut cu 7-8 grade in doar cateva ore, dar prognoza meteo pentru urmatoarele zile arata ca vremea in Romania se va mai incalzi putin. „Asa s-au pozitionat masele de aer.

Am avut circulatii termice care au determinat deplasarea maselor de aer rece dinspre zona de nord a continentului, masa de aer polar, si au coborat foarte mult catre partea de sud a Europei, inclusiv in Romania. Nu e ceva nemaiintalnit, insa diferentele de temperatura de la o zi la alta au fost foarte mari”, explica meteorologul ANM Alina Serban.

„Ne asteptam la temperaturi mai scazute decat normalul de la aceasta data, atat ziua, cat si noaptea, cu peste 6-8 grade.

La noapte, vom avea temperaturi asemanatoare cu noaptea anterioara, temperaturi sub 0 grade in zonele centrale, in zona deluroasa a Olteniei si Munteniei si prin Moldova, acolo unde se va produce bruma. Temperaturi scazute si in restul teritoriului, in aceasta noapte, 2-4 grade cel mult, 7-8 in zona litoralului, acolo vor fi diferentele cele mai ridicate.

Vineri, temperaturile maxime vor urca spre 23-24 de grade, chiar si in Capitala. Si temperaturile minime vor fi in crestere. Zero grade doar in depresiuni, in estul Transilvaniei. Nu putem spune ca mergem insa pe o incalzire.

In acest weekend, prognoza meteo in Romania ne arata ca este posibil ca un pasaj sa traverseze teritoriul tarii, de la nord la sud. Ne vom mai raci in jumatatea de nord a tarii si apar precipitatiile sub forma de ploaie”, adauga Alina Serban.