Anamaria Vasile

Regina Maria si legenda nestiuta a parfumului ei unic de violete indiene

Un parfum exotic, de violete indiene, isi face in fiecare an „aparitia“ la Castelul Pelisor din Sinaia, in luna iulie, in Salonul de Aur al castelului. „Nu este o inventie, este un fenomen ezoteric pe care nu putem sa-l gestionam si nici sa-l explicam“, spun muzeografii Pelesului.

Regina Maria, „poate cea mai complexa personalitate din intreaga noastra istorie“, dupa cum apreciaza muzeograful Liliana Manoliu de la Castelul Peles, a fost, o mare iubitoare a culorii violet si a pretioasei esente de violete. De altfel, violetul, o culoare a puterii si a tainei, asociata de secole cu regalitatea, s-a regasit deseori in tinutele Mariei.

Dragostea pentru esenta de violete incepe in copilaria Mariei, pe cand micuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg sau Missy isi petrecea verile in Malta, la Palatul San Antonio. Acolo unde mama sa, Marea Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Tarului Alexandru al II-lea, plantase un strat de violete „de Rusia“, al caror parfum nu va fi uitat niciodata de Maria.

Considerata ulterior „cea mai frumoasa regina a Europei“, Maria devine, in 1922, imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. „Quelques Flores Royale” era parfumul preferat al reginei, un amestec pretios de santal, vanilie, trandafir si, evident, violete.

Licoarea a fost creata de casa Houbigant in 1829, in onoarea printesei Adelaide d’Orleans. Napoleon si Marian Antoaneta au fost doar cativa dintre „clientii“ casei de parfumuri.

Insa nu acesta este cel mai iubit parfum al reginei. „In 1925, Maria primeste de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon batut in pietre scumpe, in care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului. Parfumul devine preferatul reginei “, povesteste Liliana Manoliu.

Parfumul exotic de violete indiene o insotea intotdeauna pe suverana si persista mult timp in incaperile si pe holurile Castelului Pelisor, resedinta din Sinaia a cuplului Ferdinand si Maria. Surprinzator, insa, aroma continua sa-si faca aparitia si acum.

„Explicatia aparitiei parfumului ne depaseste“

„Avem numeroase relatari ale turistilor despre parfumul care se simte in luna iulie la Pelisor, in special in Camera de Aur, dar si in alte incaperi.

Eu, personal, am petrecut ani de zile in Pelisor si l-am simtit, este imposibil de confundat, o aroma de floare proaspata, exotica, care aminteste de vanilie, dar si de citrice. Nu este o inventie si nici o legenda, este un fenomen pe care nu putem sa-l gestionam. Explicatia lui ne depaseste“, spune muzeograful Liliana Manoliu.

Mare iubitoare de flori, Regina Maria s-a ocupat de aclimatizarea violetelor la Peles, insa parfumul acestora este total diferit de cel al violetelor indiene care se regasesc in parfumul daruit de maharajah.

Legenda parfumului regal este intretinuta si de alte relatari. Scriitorul Radu Sergiu Ruba a povestit in articolul sau, ca aroma exotica a parfumului Reginei nu se raspandea pe holuri, pe scari, ci ramanea in anumite locuri, ca si cum ar fi provenit de la o persoana. Parfumul disparea si reaparea inexplicabil in alt spatiu.

Parfumul se simte in momente istorice importante

„Aparitiile“ au avut legatura nu doar cu luna iulie, ci si cu anumite momente istorice importante. Exista marturii ca imediat dupa abdicarea Regelui Mihai I, in decembrie 1947, si plecarea acestuia de la Sinaia (in ianuarie 1948) in incaperile unde Regina isi petrecuse timpul, s-a simtit acel parfum exotic de violete indiene.

Alte momente in care a fost semnalat au fost 10 mai 1948 (pana la 23 august 1945 a fost ziua nationala a Romaniei), 25 octombrie 1948, ziua de nastere a Regelui Mihai, 8 noiembrie 1948 (ziua Sf. Mihail si Gavril, onomastica Regelui Mihai), 30 decembrie 1948, cand se implinea un an de la proclamarea Republicii Populare Romane-30 decembrie 1947), 8 noiembrie 1950, cu ocazia unui sejur al lui Chivu Stoica, la Sinaia.

„Nu as putea sa confirm ca parfumul apare in anumite momente istorice importante, insa nu este exclus, pentru ca Maria a fost extrem de legata de Romania si a iubit-o enorm.

In plus, pe langa feminitate, patriotism si eleganta, regina era de o profunzime si de o spiritualitate rare, fiind fascinata de aceste idei. Probabil ca incearca sa-si faca simtita prezenta si astazi prin aceste adieri de parfum“, mai spune Liliana Manoliu.