Anamaria Vasile

Remedii naturale împotriva arsurilor de soare

Toată lumea știe cum funcționează: pentru a preveni arsurile soarelui, trebuie să aplici și să reaplici loțiune de soare pe tot parcursul zilei. Poate, totuși, nu ai realizat că ai ratat un loc, sau poate că loțiunea solară era expirată, sau poate că nu te-a protejat așa cum te-ai fi așteptat și, în ciuda eforturilor, ai ajuns să arăți roșu ca un rac. În plus, știm cât este de dureros și de enervant.

În acest moment nu mai ai multe lucruri de făcut decât să încerci să repari daunele pe termen lung pe care razele UV le are asupra pielii tale. Există remedii care te pot ajuta să scapi de durere și să te vindeci mult mai rapid. Iată care sunt câteva dintre acestea:

1. Spală-te corespunzător – după o zi lungă petrecută la Soare, cel mai probabil că vei vrea să faci o baie lungă, dar ar trebui să te gândești de două ori înainte să stai mult timp în apă. Săpunurile și spuma de baie îți pot usca și irita pielea arsă. Cea mai bună opțiune este un duș rece, fără prea mult săpun.

Pentru a scăpa de duere, dermatologii ne recomandă să amestecăm apa cu bicarbonatul de sodiu care s-a dovedit foarte eficient în tratarea inflamărilor și mâncărimilor. Funcționează mai bine atunci când este uscat pe piele, așa că aplică-l în acest mod. În plus, cidrul de mere și oțetul alb sunt alte produse care te ajută pe care probabil le ai la îndemână.

2. Hidratarea – o arsură de soare, ca oricare altă arsură, poate să usuce pielea și, momentele petrecute în soare deshidratează foarte tare. Așa cum este important să evităm să petrecem foarte mult timp în soare, hidratarea este importantă pentru a ajuta la procesul de recuperare. Trebuie să beți mai multă apă, ceaiuri de plante, kombucha și kefir pentru a vă hidrata.

3. Aloe – aloe vera este un remediu foarte vechi care luptă împotriva arsurilor. Poate să răcorească, iar planta funcționează cel mai bine atunci când este sub formă de gel sau loțiune. Dacă folosești un gel, caută unul de bună calitate care nu conține prea mulți conservanți, chiar funcționează foarte bine.

4. Pasta de cartofi – dacă te regăsești în situația de a avea pielea roție ca focul, folosește câțiva cartofi. Aceștia sunt cunoscuți pentru că eliberează durerea de-a lungul anilor, acționând în special pe iritațiile mici de piele și zgârieturi, mușcături și arsuri, dar reduc și inflamațiile. Unii oameni simt că sucul acestora funcționează el mai bine, în timp ce alții folosesc bucăți. Încercați-le pe amândouă și vedeți care este varianta care funcționează cel mai bine.

Veți avea nevoie de doi cartofi, un cuțit, discuri demachiante. Spălați foarte bine, radeți sau puneți cartofii într-un blender. Nu este nevoie să îndepărtați coaja. Turnați mixtura, înmuiați discurile demachiante în soluție și aplicați pe piele.

5. Uleiul de lavandă – un chimist francez a descoperit puterile vindecătoare ale uleiului de lavandă la începutul anilor 1900, atunci când și-a ars mâna într-un accident de laborator și a băgat mâna în uleiuri esențaile de lavandă care i-a vindecat mâna rapid și l-a scăpat de durere.

Pentru a trata arsurea într-un mod natural, amestecă o linguriță de ulei de levănțică în apă foarte bine și folosește-o pe piele cât de des ai nevoie. O altă variantă ar fi să încercă să mixezi o lingură de ulei esențial de lavandă cu patru linguri de gel de aloe, o linguriță de oțet de mere și două capsule de vitamina E, formând un gel care reduce inflamația și tratează infecția.

6. Roșiile – acesta este un remeniu oral care poate fi folosit cu toate celelalte remedii menționate mai sus. Roșiile sunt bogate în licopen, un carotenoid cu o capacitate puternică antioxidantă. Așa cum am explicat mai devreme, arsurile de soare pe care le vedem la suprafața pielii este rezultatul unei daune a țesutului care a avut loc în straturile de dedesubt. Daunele țesutului este acompaniat de formarea unor particule foarte reactive numite radicali liberi. Dacă nu sunt neutralizați de antioxidanți, aceștia vor cauza și mai multe daune.

7. Ceaiul negru – ceaiul negru este plin de antioxidanți care sunt foarte benefici pentru tratarea iritațiilor sau a arsurilor pielii. Ceaiul are taninuri care ajută la protejarea pielii de razele UV și reduc inflamația. Mai mult, ajută și în a restaura echilibrul pH a pielii.