Anamaria Vasile

Renunta la obiceiul de a da copiilor pufuleti – Produsul conţine o serie de aditivi alimentari foarte periculoşi

Dragi părinți,

Nu vă apasă nimeni cu nimic, puteţi în continuare să le oferiţi copiilor voştri tot ceea ce vă doriţi. Este doar alegerea voastră ce le oferiţi de mâncare copiilor voştri. Dar cel puţin mi-aş dori ca aceste mame/bunicuţe care îşi hrănesc copii cu pufuleţi, să nu mai fie atât de “binevoitoare” şi din exces de zel, să servească şi alţi copii de la parc.

Poate unii vor refuza, neştiind ce sunt, dar poate alţii vor lua pentru că sunt curioşi. Însă sarcina cu privire la hrănirea copiilor trebuie să aparţină numai părinţilor copiilor, recomanda site-ul mamistietot.ro. Deși pufuleții reprezintă una dintre gustările preferate ale copiilor, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Pufuleții tradiționali reprezintă oadevărată bombă atomică pentru rinichi, din cauza conținutului mare de sare. În alimentaţia copiilor sub un an, sarea nici nu are ce să căuta.

Prin urmare cu atât mai puţin pufuleţii săraţi. Însă nici în cazul celor mai mari nu sunt indicaţi, pentru că sarea poate duce la diverse afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială şi pentru că sarea adăugată în alimentaţia copilului suprasolicită rinichii ducând la diverse afecţiuni ale acestora sau producând dezechilibre în organism.

Nu este suficint să îi “scuturaţi bine” cum am mai auzit, că astfel le îndepărtaţi excesul de sare. Sarea este conţinută în compoziţia acestora. Dincolo de faptul că sunt săraţi, pentru că mai nou există şi variante mai puţin sărate, pufuleţii sunt făcuţi din făină de porumb expandată, iar procesul de expandare la care e supus porumbul produce susceptibilizarea amidonului, adică acest proces face ca amidonul să fie foarte uşor asimilabil în organism.

Mai mult, pufuleții au un adaos mare de glucoză şi glucide, având aşadar o încărcătură glicemica şi o densitate energetică foarte ridicată, iar din punct de vedere nutriţional, produsul este dezechilibrat din cauza excesului de zaharuri şi a unei cantităţi reduse de proteină. De vitamine, nici nu poate fi vorba când discutăm de pufuleţi.

Mai există pe piaţă şi acele sortimente cu diverse arome, cu brânză, caşcaval, smântână, alune, şuncă, etc. aşadar sunt plini de acele E-uri pentru gust şi culoare, gen Tartrazina (E 102), care consumată la vârste fragede, poate avea efecte serioase, la vârste fragede precum dificultăţi de respiraţie, urticarie, alergii, eczemă, creşterea incidenţei tumorilor tiroidiene sau tulburări de vedere.

În plus conţin şi E 124, ce are are potenţial cancerigen şi care alături de E102 fac parte din seria aditivilor alimentari incriminaţi pentru declanşarea sindromuluiADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare).Pufuleţii au şi marele “avantaj” de a umple repede stomacelul copilului, care apoi va reuza să mănânce mâncare…şi atunci iar va veţi plânge că cel mic este mofturos şi nu mănâncă mai nimic. Păi normal că nu mai mănâncă nimic, dacă deja are stomacelul plin de mălai expandat.

Este evident faptul că pufuleţii sunt cu adevărat contraindicați în special la bebeluși şi copii mici. Iar pe lângă conţinutul lor deloc benefic, pentru aceștia mai prezintă şi un alt risc ridicat: înecarea.

Chiar dacă vă place că îi pot ţine în mânuța şi sunt moi şi crocanţi, pufuleţii în contact cu saliva devin foarte lipicioşi. Iar bebelușii care oricum salivează şi molfăie mult, au toate şansele să li se lipească de cerul gurii sau să se înece.