Anamaria Vasile

Țuica fiartă, consumat în cantităţi moderate, cel mai bun remediu natural. Uite ce ce afecțiuni tratează

Alcoolul consumat în cantităţi moderate are efecte benefice asupra organismului. Iar ţuică, băutură noastră naţională, este la îndemână celor mai mulţi dintre noi, potrivit realitatea.net.

Ţuica are proprietăţi de vindecare şi de prevenire a anumitor afecţiuni, cum ar fi gripă (chiar şi cea porcină) şi răceală de sezon. Prin fierbere, vaporii calzi de alcool ajută la dilatarea vaselor capilare şi deci, la oxigenarea sângelui, iar ţuică fiartă scade riscul

Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20 – 150 ml). Ţuica fiartă se prepară într-un ibric metalic şi nu trebuie exagerat adaosul de condimente, pentru că poate deveni o băutură foarte rea la gust.

Condimentele recomandate pentru ţuica fiartă sunt: piper, zahăr, miere, cuişoare, scorţişoară.

Există două metode de a fierbe ţuica:

– se pune zahăr în ibric şi se topeşte până obţii un delicios zahăr-ars şi apoi se toarnă cantitatea de ţuică dorită, care prin fierbere va obţine o culoare maronie şi un gust plăcut.

– se amestecă zahărul, piperul şi ţuica (sau mierea, piperul, cuisoarele, scorţişoară şi ţuică) şi se ţine vasul acoperit pe foc, până da în clocot.

Este nerecomandat consumul de tuica celor care sufera de ulcer, hepatita, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc in frig, femeilor gravide. Tuica fiarta se bea in cantitati mici (20 – 150 ml), inainte de masa de pranz si daca se servesc alimente sarate si grase.

CUM SE PREPARĂ ŢUICA FIARTĂ ÎN BANAT (RĂCHIA FIARTĂ)

Pentru că reţeta e moştenită din străbuni, prepararea vine la pachet şi cu… superstiţiile.

“La noi avem obiceiul să spargem cu două lemne. Unul jos şi cu unul dai. Nu se foloseşte metalul. “Pentru ca viaţa să fie dulce, zahărul se pune din abundenţă. Câte o linguriţă la fiecare două păhărele de răchie. Punem zahărul întâi să se ardă şi după aia punem nuca în el”, explică un localnic.

În zahărul caramelizat se rupe nuca. Urmează apoi ingredientul de bază, ţuica. Zahărul se întăreşte la contactul cu răchia rece. Pe măsura ce licoarea se încălzeşte, însă, dulceaţa îşi face loc în băutură. Răchia fiartă de bea de Anul Nou. Nu doar pentru gust, dar şi pentru noroc. Se spune că licoarea le dă oamenilor… lipici la cele bune.